Narodna banka Srbije: Evro ne može biti legalno sredstvo plaćanja na Kosovu

Pitanje upotrebe dinara u platnom prometu na KiM ne može biti dogovor centralnih banaka Srbije i KiM, već se to mora rešavati u okviru dijaloga Beograda i Prištine, navodi Narodna banka Srbije.
Narodna banka Srbije: Evro ne može biti legalno sredstvo plaćanja na Kosovu
Foto: Pixabay
"Jednostrane mere Privremenih institucija samouprave na KiM, ugrožavaju egzistenciju srpskog stanovništva, kroz sprečavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na tu teritoriju za obavljanje gotovinskih platnih transakcija, a što praktično znači nemogućnost isplate zarada, penzija, socijalnih davanja i drugih prihoda srpskom stanovništvu u toj valuti", dodala je NBS za Danas.
 
Dodaje se da će u saradnji sa ostalim državnim institucijama NBS preduzimati sve potrebne mere, vodeći računa o interesima građana Srbije i posledicama koje primena Uredbe može imati na njihov opstanak.
"Evro ne može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja na KiM, budući da je NBS jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Srbije", naveli su iz centralne banke Srbije.
Istakli su da u ovom trenutku, osim dinara, ne postoji nikakva druga zvanično uspostavljena valuta na KiM, što potvrđuju i EU i Evropska centralna banka u svojim javno dostupnim informacijama.
 
"Evro ne mogu izdavati, niti uvesti kao valutu zemlje koje nisu članice EU i ne ispunjavaju 'kriterijume iz Mastrihta za pristupanje zoni evra'", objašnjavaju iz NBS.
 
Naveli su da je "neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele Privremene institucije u Prištini kako bi se omogućio nesmetani transport i distribucija dinara i sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na KiM".
  • Valter

    02.02.2024 01:48
    Kad se kaze KIM to se sigurno misli na predsednila S.Koreje Kim il Sunga velikog prijatelja Srbije ,ali kakve on veze ima sa nezavisnim Kosovom i platnim prometom..nikakve..Kako to da kada albanci sa Kosova kupuju slepere sa robom iz Srbije placaju iskljucivo u evrima,stanovi,kuce,auti..u Srbiji sve se kupuje u evrima dok NBS trabunja neke politicke gluposti koje im Vulin napisao dok je bio u BIA..nemojte praviti od komarca,magarca vec dajte ljudima plate u evrima na Kosovu i kraj price...i pozdravite KIM il Sunga.
  • Tinkerbell

    01.02.2024 20:29
    Nema šta da se rešava, Aca Srbin je to već odavno rešio.
  • Plaćač poreza

    01.02.2024 20:07
    Rusija gubi na svim frontovima radikalski ruski gubernatori. A vi i dalje kontrirati zdravom razumu i svetu. Zamislite da ste pripadnik bilo koje nacije u Evropi. Šta bi ste mislili o Srbiji koja je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji? Koja time podržava agresiju Rusije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija