Hovenijer: SAD zabrinute da ukidanje upotrebe dinara ne podstakne etničke tenzije na Kosovu

Ambasador SAD Džefr Hovenijer rekao je danas da su SAD zabrinute da bi propis kojim se od danas ukida upotreba srpskog dinara na Kosovu mogao da podstakne etničke tenzije.
Hovenijer: SAD zabrinute da ukidanje upotrebe dinara ne podstakne etničke tenzije na Kosovu
Foto: Pixabay
On je, posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem rekao da deli zabrinutost u vezi s odlukom Centralne banke Kosova (CBK) o evru kao jedinom sredstvu plaćanja na Kosovu, te i o sudbini srpskog dinara.
 
Hovenijer je ukazao na to da se "moraju preduzeti odgovarajuće radnje da bi se osiguralo da se Srbi osećaju bezbedno".
"Srbi će se osećati odvojeno od beneficija, niko ovo ne želi", rekao je Hovenijer.
 
On novinarima nije izneo detalje razgovora s Kurtijem.
EU je danas tražila od Kosova dug prelazni period za primenu novog Pravilnika CBK o ukidanju upotrebe dinara putem uvođenjem evra kao jedine valute u transakcijama, jer ocenjuje da njegova primena predstavlja rizik za zajednice, posebno srpsku.
 
Ukidanje dinara je posebno rizično, navela je EU, zbog "nedostatka prethodnih konsultacija" o tome.
 
EU traži od Kosova da se rešenje tog pitanja nađe u okviru dijaloga sa Srbijom.
  • Sooky

    02.02.2024 06:33
    Celofan & mašnica
    Vrlo su uviđavni. Naime, znaju da ne možemo preboleti KiM, stoga strpljivo vode politiku inkrementalnog privikavanja na neumitno, većini poznatu kao sporo kuvanje žabe u loncu. Sve je začinjeno opijatnom brigom za Stbe na KiM, što te još dublje uvlači u bezizlaz.
    Sooky, right?
  • Dimitrije

    01.02.2024 19:59
    Ovo je prevara ! Kažu da se ukine dinar, a onda da se rešava u okviru dijaloga !? Pošto je ovo kršenje rezolucije 1244, zbog ukidanja dinara dijalog se mora prekinuti, i jasno Kurti označiti kao krivac. Jednostavno mnema više nikakvih prtegovora dok se ne vrati dinar.
  • Deks

    01.02.2024 18:58
    Treba pitati ambasadora Hovenijera kako to da kosovskim Srbima smeta evro dok Srbima iz Srbije ne smeta evro - praktički je to druga valuta u zemlji, svi krediti obračunati u evrima, mnoge cene uključujući kirije izražene ne u dinarima već u evrima, mnoga druga plaćanja takođe izražena u evrima uključujući plate itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.