Izabrano 38 tužilaca za VJT: Provereni kadrovi

Od 40 kandidata, koliko ih je konkurisalo za 38 mesta javnih tužilaca u Višem tužilaštvu u Beogradu, izabrano je samo 31, dok su mesta za preostalih sedam popunili tužilački saradnici, piše Nova.rs.
Izabrano 38 tužilaca za VJT: Provereni kadrovi
Foto: Pixabay
U VJT, koje procesuira najteža krivična dela, čak sedam tužilaca dobilo je svoje mesto, iako nikada nisu postupali samostalno kao tužioci u osnovnim tužilaštvima, prenosi Nova.rs.
 
Visoki savet tužilaštva (VST) održao je u utorak maratonsku sednicu na kojoj je, uz dosad nezabeležen presedan, izabrano 38 novih tužilaca za Više javno tužilaštvo u Beogradu. Izbor su pratile brojne neregularnosti i konstantni sukobi mišljenja članova Saveta u vezi sa kandidatima.
Naposletku, dodaje se, očekivano, izabrani su mahom "kadrovi" glavnog tužioca VJT Nenada Stefanovića i predsednika VST i tužioca za visoko-tehnološki kriminal Branka Stamenkovića.
 
"Trećina izabranih su kadar Nenada Stefanovića, koji su bili i najbolje rangirani na listi. To su mahom oni koji su u minulom periodu iskazivali servilnost i podobnost Stefanoviću, a samim tim i vlasti, postupajući u predmetima sa prizvukom državnog ili antidržavnog projekta. Sa druge strane, verovatno kako bi se uspostavio veštački balans, drugu trećinu izabranih čine oni za koje se ne može reći da spadaju u Stefanovićevu ‘ekipu’, već da su izabrani na osnovu svojih ranijih rezultata u radu. Ostatak kandidata je bez ikakavog opravdanog i ubedljivog obrazloženja proglašen neadekvatnim za mesto u VJT, zbog čega se onda poseglo za saradnicima što je nezapmćen presedan", kazao je za Novu izvor iz beogradskog pravosuđa.
On napominje da su i osmoro izabranih saradnika takođe kadrovi Stefanovića i Stamenkovića.
 
"Činjenica da su u pitanju tužioci koji nikada nisu bili na samostalnoj funkciji i kao takvi nisu prošli kroz postupanje u osnovnom tužilaštvu, Stamanković je zajedno sa vrhovnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac pokušao da opravda navodima da su svi oni prošli specijaliziovane programe i usavršavanja za posebna odeljenja u kojima će postupati - odeljenju za suzbijanje korupcije i visoko-tehnološkog kriminala. Postavlja se pitanje koliko program i usavršavanje mogu da nadomeste ono najdragocenije - iskustvo. Jer ako neko nije imao iskustva u samostalnom procesuiranju razbojništava, opravdano se sumnja koliko će biti efikasan u sprečavanju i prepoznavanju korupcije", dodao je sagovornik Nove.
 
Inače, sednica VST prenosila se uživo putem video-linka, a trajala je osam sati.
 
Najviše se raspravljalo upravo o budućim kadrovima za VJT, koje je od imenovanja Nenada Stefanovića za glavnog tužioca, u javnosti označeno kao najproblematičnije, piše Nova.
 
Od 11 članova Saveta, među kojima su i istaknuti pravnici, u zakonu zamišljeni kao njegov "nezavisni deo", samo su dvojica članova, i to iz redova tužilaca, osporavali izbore i način na koji se kadrira u beogradskom VJT.
 
Diskusija se, dodaje se, zaoštravala najviše na onim imenima koja su se u javnosti već dovoljno iskompromitovala zbog naručenih i političkih odluka, koje su doprinele narušavanju ugleda čitave javnotužilačke institucije i gubitku poverenja građana.
Upravo je rasprava o njegovim podobnim kadrovima isprovocirala u sredu Nenada Stefanovića da uputi saopštenje javnnosti, u kom je "osudio" dvojicu članova Saveta, Predraga Milovanovića i Borisa Pavlovića, zbog "ponašanja" na sednici Saveta.
 
Opširnije čitajte na portalu Nova.rs.
  • Nik

    02.02.2024 10:44
    Zasto ovo podseca na izbor patrijarha?
  • pravnik

    01.02.2024 20:00
    proveren SNS kadar
    Sta mislite kako su izabrani i koji su kriterijumi bili.... Pa Vučićevi kriterijumi, odnosno sns kriterijumi. Zato nam tako svi državni organi zakonito funkcionišu i zato smo medju najkorumpiranijim zemljama u svetu. Sve smo bolji i bolji i postali smo ekonomski tigar kriminala, pljačke, bezzakonja i otimanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija