SZO i Unicef: Neophodna hitna vakcinacija protiv velikog kašlja u Srbiji

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Unicef poručili su danas da je hitna vakcinacija protiv velikog kašlja neophodna da bi se zaštitili životi dece.
SZO i Unicef: Neophodna hitna vakcinacija protiv velikog kašlja u Srbiji
Foto: Pixabay
SZO i UNICEF će podržati javne zdravstvene ustanove u Srbiji da nastave jačanje kapaciteta za nadzor i da dopru do svakog deteta kako bi na vreme primilo vakcinu koja spasava život, navedeno je u saopštenju.
 
Institut za javno zdravlje Srbije, kako podsećaju, prijavio je 31. januara četiri smrtna slučaja od velikog kašlja kod dece, koja su bila suviše mala da bi bila potpuno vakcinisana.
Zdravstvene vlasti su, takođe, prijavile ukupno 1.595 potvrđenih slučajeva velikog kašlja u periodu od 1. januara 2023. do 28. januara 2024. godine.
 
Veliki kašalj je zarazna bolest koja je najteža kod nevakcinisane dece mlađe od godinu dana.
"U proseku, svaka 20. nevakcinisana beba koja se zarazi razvije teške komplikacije koje mogu dovesti i do smrti", upozorili su SZO i Unicef, dodajući da se mogu zaraziti i adolescenti i odrasli, ali da će njihova klinička manifestacija biti blaža i stoga će proći nedijagnostikovana i nelečena, a to doprinosi cirkulaciji bakterije među stanovništvom.
 
Svetske organizacije napominju da je od ključne važnosti da sve bebe dobiju ukupno tri doze vakcine do navršenih šest meseci života kako bi bile zaštićene u periodu kada su najranjivije.
 
Revakcinacija protiv velikog kašlja u drugoj godini i pre polaska u školu važna je za jačanje imuniteta i sprečavanje širenja velikog kašlja u zajednici, poručili su iz SZO i Unicef.
  • @Светлана НС

    03.02.2024 14:54
    Ево како
    И код њих расте број оболелих и враћају обавезно вакцинисање а тамо где није обавезно, као у Скандинавији, обухват је преко 95%, јер немају толико становника са Даунинг-Кругеровим синдромом (“мало знања, много самопоуздања”), попут вас. И да вас питам. Да ли сте ви добили Ди-Те-Пер вакцину? Сигурно јесте. А ово што пишете је тужан одраз наше нецивилизованости и незнања.
  • Светлана НС

    03.02.2024 08:43
    СЗО "брине"
    Нека наређују у земљама ЕУ где није обавезна вакцинација па да видимо како се деца вакцинишу под присилом. А како тамо и нема епидемија?
  • Predrag

    02.02.2024 19:19
    Vrag je odneo šalu a trebalo je da čekamo da nam to drugi kažu.
    Neophodna je provera vakcinisanosti sve dece do određenog uzrasta a i revalcinscija u sumnjivim neće škoditi i to treba uraditi što pre.Već je propušteno skoro godinu dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.