Zaharova: Srbija može u BRIKS, treba samostalno da reši pitanje Kosova

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Srbija treba samostalno da reši pitanje Kosova, poštujući volju naroda.
"Kada je u pitanju budućnost Kosova, ne treba čekati da neko reši vašu sudbinu. Ili ćemo sami da pravimo budućnost ili će je drugi napraviti za nas", izjavila je Zaharova na onlajn predavanju"Savremeni međunarodni odnosi: pregled iz Rusije".
 
Prema mišljenju Zaharove, rukovodstvo Srbije po pitanju Kosova treba da poštuje volju naroda, jer je to važno za čitav Balkan.
"Sve što Zapad predlaže nije pošteno, već je to kamuflirani pokušaj da se nametne njihova volja, a da se ne uzme u obzir interes onih sa kojima Brisel i Vašington vode razgovore", rekla je Zaharova, ocenjujući da je Zapad navikao da komunicira "onako kako beli ljudi komuniciraju sa robovima".
 
Ona je uverena i da "za SAD, EU i NATO ne postoji obaveza ispunjenja potpisanih dogovora".
"Čak i ako neki sporazum prođe kroz Savet bezbednosti UN, to nije garancija da će ga Zapad realizovati", ocenila je Zaharova.
 
Srbija može da pretenduje na članstvo u BRIKS-u
 
"Da li će Srbija postati članica BRIKS zavisi od njene želje", rekla je Zaharova, smatrajući da Srbija može da pretenduje na punopravno članstvo, ali da je "isključivo prerogativ Beograda i srpskog naroda da donosi takve odluke".
 
Dodala je da "u BRIKS nema glavnih i potčinjenih, jer se zemlje te grupacije uzajamno uvažavaju".
  • @Realan

    03.02.2024 16:30
    @Realan A kako misliš da Srbiji zatvoriš granice kada ima reku Dunav kao međunarodni koridor, koji ne može da se zatvori bez UN sankcija, a tamo Rusija i Kina članovi BRIKS-a imaju Veto.
    I kako misliš da zatvoriš put preko BiH i luke Neum kada u BiH ima Veto Dodik ?
    Inače objasni kako Kaljingrad nije zatvoren, nego mu i danas stiže roba drumom i prugom preko Poljske i Litvanije ? Postoji nešto što se zove UN i postoje međunarodni koridori za koje ti nisi čuo pa pišeš napamet.
  • Miki pezos

    03.02.2024 09:53
    Samo treba...
    Ovaj narod ne shvata svoju poziciju . Jedini nacin da se nesto spase od Kosova je da se priklononimo zapadu. To su jos 80tih svi oko a sem nas shvatili, i danas gledamo to da su sve teritorije glavama placene jos iz balkanskih ratova izgubljene. I da dokle god smo pretnja a ne saveznik mi cemo biti usitnjavani teritorijalno kao takvi. O cemu mi pricamo pa koliko je samo Vulin i mjemu slicni naneo stete , banjska? Ko je odgovoran? Kakvo je trenutno stsnje a kakvo je bilo 2011? Od 45te Srbija ne postoji vise nego zivi neka njena senka osudjena na samounistenje od strane prpadnika svog naroda doseljenih iz bivsih republika a Srbi koji su bili vidjeni i skolovani su ili pobegli na zapad ili pobijeni . Tako da laku noc a ne dovidjenja
  • Dejanfilipovic

    03.02.2024 09:35
    da_Srbija_u_BRIKSU
    Sto pre u BRIKS kada nam se pruza sada prilika kakva EU koji nato nato nas je bombaedovao, i sve nam razorio osiromasenim uranijomom zemlje na zapadu su uvek tradicionalno neprijateljski nastrojene prema Srbiji to su i pokazali zadnjih 40 godina, dok u BRIKSU imamo samo prijateljske drzave od kojih nijedna ne priznaje Kosovo i daju Srbiji podrsku na medjunarodnom planu zbog polozaja Srbije u geografskom smislu Srbija bi kao članica briksa mogla da bude jedna od vodecih sila u Evropi u ekonomskom i vojnom planu kao i po bdp , ko jos zeli u EU to propada iz dana u dan vidite sta se desava na zapadu strajkovi i protesti kriza im se smesi za to vreme Srbija moze da iznenadi sve svojom odlukom. Molim predsednika Vucica da potpise dekret kojim ce Srbija sto pre da postane clanica briksa tu je izlaz nikako u uniju onih gde imate parade izopacenih svaki dan i gde je sve nemoralno, i nenormalno u redu dakle SRbija zeli u BRIKS gradjani Srbije hoce Briks!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.