Oslobađajuća presuda za ubistvo Ćuruvije: Država ubija. Prvo su ubili čoveka, zatim su ubili pravdu

Predstavnici novinarskih udruženja i političkih stranaka reagovali su gotovo jednoglasno povodom oslobađajuće presude Apelacionog suda u slučaju ubistva novinara i izdavača Slavka Ćuruvije.
Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever ocenila je da je oslobađajuća presuda optuženih za ubistvo Ćuruvije "strašan udar na novinare i medijsku zajednicu u Srbiji, ali i na demokratiju i vladavinu prava".
 
"Ovo je potpuni slom sistema koji šalje jasnu poruku da zločin, ubistvo novinara, ostaje nekažnjeno", napisala je Sever.
"Danas je veoma tužan dan kada je reč o nekažnjivosti ubistava novinara, u Srbiji, Evropi i svetu", poručio je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.
 
On je izrazio nadu da će tužilaštvo uputiti zahtev za zaštitu zakonitosti u ovom slučaju, ali je dodao da odluka Vrhovnog suda neće imati implikacije po ovu presudu.
 
Navodi da su poruke ove presude da oni koji ugrožavaju bezbednost novinara i ubijaju novinare mogu računati i dalje na to da skoro da ne postoji šansa da budu osuđeni.
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je da je oslobađajuća presuda još jedan pokazatelj da je država od prvog dana opstruirala istragu i nikada nije ni imala nameru da rasvetli ovo ubistvo.
 
"Šokiran sam, žalostan i ljut jer živimo u državi koja 25 godina ne može da reši to svirepo ubistvo poznatog novinara i urednika. Iz samog čina ubistva se videlo da je država, odnosno tajna policija, izvršila taj zločin i ta ista država je učinila sve da se slučaj zataška i onemogući istraga", rekao je Bodrožić.
 
On je ocenio "da su i sudije na mukama jer je slučaj rušen i u istrazi i u postupku", te da se vidi da postoji veza između ondašnje i sadašnje vlasti, jer se, i pored poruka da će se učiniti sve da se otkriju ubice i nalogodavci, ispostavilo da je "sve bilo samo maska".
 
Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je da je srpsko pravosuđe pokazalo institucionalnu nemoć.
 
"UNS ukazuje da je poslednjom u nizu odluka srpsko pravosuđe pokazalo institucionalnu nemoć i da za ubice novinara i njihove nalogodavce nema nikakve kazne. UNS će, uprkos obeshrabrujućim odlukama pravosuđa, nastaviti da istražuje ubistva novinara, podržava rad Komisije za istraživanja ubistava novinara i javno objavljuje sva saznanja", navedeno je na sajtu udruženja.
 
"Presuda dokaz da mračne sile devedesetih još uvek vladaju"
 
Ćuruvijina supruga Branka Prpa ocenila je da je ovo katastrofalna odluka i da je "država sve vreme zataškavala slučaj".
 
"Ceo sudski proces bila je farsa. Imali ste dve presude koje po treći put ispitujete i obarate. Pa, šta je to? To je neiskrena namera režima, od samog početka, da se taj slučaj ne reši. Kako drugačije da čitamo. Država je ta koja zataškava, koja ne želi da ubijeni čovek dobije satisfkaciju, jer je ubica država. Dakle, Služba državne bezbednosti je učestovala u tome", rekla je Prpa.
 
"Šokirana sam ovom skandaloznom presudom. Ona šalje jasnu, zastrašujuću poruku svim novinarima i svim ljudima koji se bore za slobodu govora. Ova presuda je dokaz da mračne sile devedesetih još uvek vladaju ovom zemljom. Ovo je zemlja mraka. Nema sam", poručila je Jelena Ćuruvija, ćerka Slavka Ćuruvije.
 
Advokat Rodoljub Šabić je naveo da je državi trebalo bezmalo četvrt veka da bi građanima poručila da za "mučko ubistvo Slavka Ćuruvije niko nije kriv".
 
"Ma, 'najvažnije je da institucije rade svoj posao'", dodao je ironično Šabić.
 
"Mrak je gušći nego ikad"
 
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatra da je nakon donošenja te presude "mrak gušći nego ikad".
 
"Doneta je presuda da je Ćuruvija ubijen u skladu sa propisima. Mrak je gušći nego ikad", naveo je Lutovac.
 
Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenio je da je tom presudom poslata poruka svakome ko misli drugačije.
 
"Država ubija. Prvo su ubili čoveka, zatim su ubili pravdu, a sada su ubili svaku pomisao da bilo ko može da bude slobodan i zaštićen ukoliko misli drugačije od protagonista miloševićevsko-šešeljevske politike", naveo je Grbović.
Apelacioni sud u Beogradu objavio je danas da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. apirla 1999. godine - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.
 
Četvoricu pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.
 
Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" ubijen je 11. aprila 1999 . godine u Svetogorskoj ulici u Beogradu, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. godine optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.
  • Spiridon Kopicl

    05.02.2024 14:00
    I onda i sada , krivu su iskljucivo botovi, taj mracni deo drustva kog nikako ne mozemo da se otarasimo....
  • Teča iz Kanade

    03.02.2024 09:31
    Sve ok, za to smo glasali. Mafija ne sme da stane!
  • Gde

    03.02.2024 09:17
    glupost i pohlepa ucutka pamet i zdrav razum, buducnosti i napredka nema. Pa tako u 2024-oj živimo pod sistemom i pravilima iz ružnih i tužnih "90-tih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.