Srbija u prvih 10 po broju pritužbi pred Evropskim sudom za ljudska prava

Srbija je u prvih deset država Evrope po broju novih slučajeva pred Evropskim sudom za ljudska prava u 2023. godini, saopštio je Savet Evrope, precizirajući da je reč o 1.522 podnete predstavke.
Srbija u prvih 10 po broju pritužbi pred Evropskim sudom za ljudska prava
Foto: Pixabay
Broj novih prijava protiv Srbije u 2023. godini ujedno je smanjenje u odnosu na godinu ranije, kada je podneto 3.289 pritužbi.
Najviše pritužbi pred Evropskim sudom za ljudska prava podneto je protiv Turske – 8.341.
 
Sledi Rumunija sa 2.821, Ukrajina sa 2.531, Mađarska sa 2.469 i Italija sa 1.957, navedeno je u podacima SE.
U 2023. godini razmatrano je 15 prijava protiv Srbije, a 1.910 prijava je proglašeno neprihvatljivim ili su odbačene.
 
Doneto je devet presuda, navedeno je u izveštaju, uz napomenu da jedna presuda može da obuhvati više zahteva.
 
U svim presudama utvrđeno je najmanje jedno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.
 
 
  • Prevaren

    03.02.2024 16:08
    Banda odlucuje
    Vise puta sam pisao tuzbe u Strazburg,tako da svatite da od toga nema nista oni rade za svoj cilj a to je da vlast u Srbiji zavsava poslove njima u interes,drugo mi niti smo pozeljni niti cemo tamo u EU pristupiti.Zadnju tuzbu koja je predata pre 4 godine ,njhova komisija je uvstila u prioritet usla u onih 15 posto sto oni hoce da resavaju.Da bi neko iz nasih sluzbi uticao da odbace i bez obrazloenja napisu da nece odlucivati u da ce 1-4-2024 g.predmet iseci i nece ga vise biti u arhivi.Mi smo za njih nepostojeci,sa nama moze ova vlast da radi sta hoce ,primer ako imate dete koje radi odgovorne poslove,kao novinar objavi neku istinu vlast drzavna bezbednost resi da kazni mi nemamo pravo da se zalimo,slucaj Curuvije sud presudjuje Niko nije kriv .Mi zuvimo sa ljudima ogrezlim u kriminalu mogu da Vas siluju ,prodaju decu,presudjuju sa laznim svedocima itd.Onda ako ste normalni necete dati vaseg sina da sluzi za njih u vojsku i svim drzavnim prljavim poslovima,placate poreze,nametnute uvecane racune za struju porez na imovinu gde su pre 10 g digli tri puta,a njihovi clanovi nista ne placaju niti vodu prikljuceni su na crno.Vi ako mislite da je to normalno onda mi vise nemamo sta da pricamo, jer istinito javno objavljivanje istine to jest novinarstvo je ubijeno i svi ljudi koji znaju istinu.Strazburg ne zeli da resava nase penzije i oravo na pravdu.
  • Mučenik

    03.02.2024 09:43
    Šta su ljudska prava?
    Srbija je na desetom mestu u Evropi u 2023. godine po kršenju ljudskih prava pred Evropskim sudom za ljudska prava. Glasnogovornik Srbije nema vremena da se pozabavi ljudskim pravima ili ne zna šta su ljudska prava. On ne trpi zbog toga, trpe oni koji su zlostavljani. Ko ih šiša kada su većina, a niko ih ne pita. Izgleda da se ipak nešto menja, manje je podnetih prijava od predhodne godine, 2022. Ovakva anomalija kao kod nas nema na svetu ovom, naime, kod nas sve funkcije, ustav, zakoni, sudstvo, bezbednost, ekonomiju, građevinarstvo, privredu i sve ostalo vodi samo jedan čovek, a funkcioneri služe da aplaudiraju, puze, klimaju glavom i uvlače se pomenutom velikoposedniku.
  • Eon

    03.02.2024 07:35
    Na žalost
    Tigar je uvek među vodećima kada su u pitanju negativne pojave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija