Nikitin: Srbija proteruje rusku državljanku jer je potpisala otvoreno pismo protiv rata u Ukrajini

Ruskoj državljanki Eleni Koposovoj policija je naredila da napusti Srbiju, saopštio je ruski antiratni aktivista Pjotr Nikitin.
Nikitin: Srbija proteruje rusku državljanku jer je potpisala otvoreno pismo protiv rata u Ukrajini
Foto: 021.rs

On je naveo da je Elena Koposova, koja sa porodicom već četiri godine živi u Srbiji, a u avgustu 2023. podnela zahtev za stalno nastanjenje, primila rešenje policije kojim se, ne samo odbija njen zahtev, nego joj naređuju da u roku od 30 dana napusti Srbiju.

Razlog za to je, tvrdi Nikitin, procena Bezbednosno informativne agencije (BIA) da Elena, koja je inače književni prevodilac, predstavlja "neprihvatljiv bezbednosni rizik".
"Prema Zakonu o strancima, neprihvatljiv bezbednosni rizik postoji ukoliko raspoloživi podaci i saznanja ukazuju da stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Srbije, dobra zaštićena međunarodnim pravom i nacionalnu, regionalnu i globalnu bezbednost od značaja za Srbiju i pravni poredak", naveo je Nikitin.
 
Koposova je, prema navodima Nikitina, 5. marta 2022. godine, zajedno sa 25 drugih Rusa koji žive u Srbiji, javno potpisala otvoreno obraćanje pripadnika ruske dijaspore povodom rata u Ukrajini kojim se poziva na miting protiv rata i diktature, koji je održan u Beogradu 6. marta, a osim toga, nikada se nije bavila aktivizmom ili politikom.
 
"Ovo je možda najšokantniji od svih dosadašnjih slučajeva progona antiratnih Rusa u Srbiji koji može da ima tragične posledice po jednu sasvim običnu porodicu, jedino zato što se čovek jednom usudio da se javno izjasni da je protiv bombardovanja mirnih gradova i ubistva ljudi", ocenio je Nikitin.
 
Dodao je da će se Koposova žaliti na tu odluku.
  • Bob Rok

    05.02.2024 15:14
    Smer
    Sve je to mazanje ociju. Srbija je brod koji plovi ka obalama amerike a na njemu se pusta ruska muzika
  • Rektor

    05.02.2024 12:39
    problem problema kontinuiteta
    Baš je humano kada se zalažemo za stop ratu. Baš je humano kada dižemo glas protiv korupcije. Baš je humano kada dižemo glas protiv prodaje institucija sistema inostranim agenturama. Baš je humano kada dižemo glas protiv kartelisanja celih sela, gradova i okruga (ide u paketu sa institucijama). Baš je humano kada dižemo glas protiv izdajnika koji su te institucije prodali i sav pošten svet na kolena postrojili. Baš je humano boriti se protiv uvoza stranih plaćenika i osuđenih zločinaca na teritoriju svoje zemlje i omogućavati im resurse za nepoznate radnje. Baš je humano kada dižemo glas protiv biolaboratorija, koje niču kao pečurke širom zemlje, koje se bave uzorkovanjem i sekvenciranjem ljudskog DNK i slanja podataka u inostrani Minhen i sve to maksimalno inkognito. Baš je humano boriti se protiv nečega, za šta se nikada nismo borili.
    Nego sad mi pade na pamet, da se o humanostima borbe za sve ove stvari koje sam nabrojao, od većine jedino može čuti ova humonost borbe vezane za stop ratu! Biće da je negde ostala zaboravljena najbitnija pouka humane borbe, a ona glasi: "humanost mora imati svoj kontinuitet i žar".
  • Vladan

    05.02.2024 08:56
    @Нс бој

    Bolje za ruske disidente nego za bosanske lopove i hrvatske oslobodioce bele tehnike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija