FOTO: Održan skup kojim se veliča Milan Nedić, Zeleno-levi front organizovao protest

Neonacistička grupa "Zentropa Srbija" organizovala je obeležavanje godišnjice smrti Milana Nedića, predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu.
FOTO: Održan skup kojim se veliča Milan Nedić, Zeleno-levi front organizovao protest
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
Skup je održan na uglu Simine i Ulice knjeginje Ljubice u centru Beograda.
 
Nedaleko odatle, u istoj ulici, okupili su se članovi Zeleno-levog fronta koji su protestovali zbog obeležavanja godišnjice Nedićeve smrti.
 
 
Stranka Zeleno-levi front (ZLF) zatražila je ranije od Policijske uprave grada Beograda da zabrani održavanje ovog skupa.
Policija je postavila kordon između ove dve grupe.
 
 
Skup je završen bez incidenata. 
Kako je ranije naveo Zeleno-levi front, ovim događajem se slavi lik i delo nacističkog saradnika, izdajnika i ratnog zločinca, Milana Nedića.
 
"Neofašističke i neonacističke organizacije iz godine u godinu nesmetano promovišu fašizam, rasizam i reakcionarni istorijski revizionizam kojima ne sme biti mesta u našem društvu, izgrađenom na slobodarskim i antifašističkim tekovinama", naglašeno je u saopštenju ZLF.
 
Zeleno-levi front podseća da je u više navrata pozivao na zabranu delovanja neonacističkih, neofašističkih i rasističkih organizacija, ističući da "tolerisanje delovanja takvih ekstremističkih organizacija vodi nedopustivoj normalizaciji najmračnijih genocidnih ideologija, koje su odvele u smrt desetine hiljada građana ove zemlje".
 
"Srbija ima bogatu antifašističku tradiciju nastalu junačkom borbom naših predaka. Važno je da tu istu tradiciju nastavimo da vrednujemo kako bismo omogućili jednako, demokratsko društvo za sve", ističe ZLF.
 
U saopštenju se navodi kako "nije prvi put da nadležne institucije dozvoljavaju relativizaciju figura i činova povezanih sa nacizmom u srpskoj istoriji", a da je i na svoj promotivni kalendar za 2024. MUP Srbije stavio "fotografije pripadnika Srpske državne straže, policijske formacije koju je uspostavila Nedićeva vlada u cilju borbe protiv neprijatelja nacističkih okupacionih snaga".
 
"Veličanje saradnika nacističkih okupatora nalazi svoj put od relativno marginalnih ekstremističkih organizacija, sve do državnih institucija. Zbog toga zahtevamo da se ovome konačno stane na put i da se oštro reaguje na svaki pokušaj slavljenja nacizma i fašizma", naglašava ZLF.
  • Јесам робот

    05.02.2024 10:00
    А на слици лик са прслуком на ком је "SS Totenkopf" пришивача на малтешком крсту, и натпис Срби, Србија. Прелом мозга 1/1.
  • Професор

    05.02.2024 08:20
    Чему више враћање на други рат и потенцирање разлика међу Србима. Угрожени смо по свим основама и поделе нам не требају.
  • 696

    05.02.2024 06:54
    Ovako je Srbiji, bre
    U demokratskim zemljama ovakvi skupovi nikom ne smetaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.