Počela onlajn prijava dece u vrtiće u pojedinim gradovima, konkursi i narednih meseci

Počeli su konkursi za prijavu dece u vrtiće širom Srbije za školsku 2024/2025. godinu i to onlajn na portalu eUprava.
Počela onlajn prijava dece u vrtiće u pojedinim gradovima, konkursi i narednih meseci
Foto: Pixabay
To je rekla pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu Biljana Marić. 
 
"Usluga eVrtić je trenutno dostupna, odnosno svoja vrata za upis u predškolske ustanove otvorile su ustanove u Nišu, Somboru, Vranju, Boru, Zaječaru i Užicu, a u februaru očekujemo da taj broj bude 30 predškolskih ustanova", rekla je Marić za Tanjug. 
Ona je izjavila da je prošle godine podneto 76.400 zahteva a ukupno, od kako je usluga pokrenuta 2016. godine, preko portala eUprava podneto je 344.500 zahteva. 
 
"Usluga eVrtić je dostupna na eUprava svim registrovanim korisnicima portala za elektronsku identifikaciju - eID, a roditelji mogu koristiti uslugu i prijaviti dete u željenu predškolsku ustanovu u terminu trajanja konkursa te predškolske ustanove", rekla je Marić. 
Ona je izjavila da će ostale predškolske ustanove, od ukupno 158 koliko ih ima u Srbiji, sukcesivno otvarati svoje konkurse tokom marta i aprila, o čemu roditelji mogu da se informišu na portalu eUprave i lokalnoj samoupravi.
 
"Prilikom korišćenja usluge eVrtić automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i evidencije prebivališta, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju nijedan dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze ni na jedan šalter", rekla je Marić. 
 
Ona je podsetila roditelje da u svojim lokalnim samoupravama prate kada je konkurs za upis dece u vrtiće u njihovom gradu otvoren kako bi mogli da podnesu zahtev za upis deteta u predškolsku ustanovu elektronski. 
 
Ona je dodala da je usluga eVrtić namenjena roditeljima koji su državljani Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin. 
 
"Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu onlajn, ali je potrebno da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom dokazuju navedeni status lično u predškolsku ustanovu", objasnila je Marić. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija