Nemački ministar odbrane stiže u Srbiju, poslanici traže da se jasno postavi prema Vučiću

Nemački ministar Boris Pistorijus, kako je potvrdilo Ministarstvo odbrane u Berlinu, putuje ovog ponedeljka u posetu Beogradu, Sarajevu i Prištini.
Njegov zadatak je da Zapadnom Balkanu da do znanja da Nemačka, uprkos drugim spoljnopolitičkim problemima, nije zapostavila region.
 
Iako zvanični plan putovanja još nije objavljen, a sam odlazak na Zapadni Balkan je do poslednjeg trenutka bio tajan, već je jasno da Pistorijus, socijaldemokratski partijski drug kancelara Olafa Šolca, nosi poruku nemačke vlade o potrebi pronalaženja rešenja za dva goruća problema u regionu: odnose između Srbije i Kosova i uspostavljanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini, piše Dojče vele (DW).
Glavni deo posla, kako smatra Stefan Surlić, politikolog sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, Pistorijusa očekuje u Beogradu. 
 
"Možemo očekivati pritisak na Vučića da prihvati nemačko-francuski plan koji uključuje deblokadu Kosova na međunarodnom nivou i članstvo u međunarodnim organizacijama. Očekuje se i neka vrsta nove normalnosti što bi značilo da se srpska zajednica u potpunosti integriše u kosovske institucije uz istovremeno osnivanje Zajednice srpskih opština", rekao je Surlić.
Srbija i Kosovo, nakon prošlogodišnjeg sukoba u Banjskoj i u trenutku kada Vučić traži vanrednu sednicu Saveta bezbednosti zbog ukidanja dinara na Kosovu, daleko su od dogovora. 
 
Tome treba dodati i nezadovoljstvo nekih nemačkih parlamentaraca načinom na koji su održani izbori u Srbiji, što bi mogla biti još jedna tačka razgovora u Beogradu.
 
Političar vladajućih liberala Tomas Haker u razgovoru za DW je jasno dao do znanja koga smatra potencijalnom opasnošću za stabilnost u regionu.
"Poseta ministra odbrane Borisa Pistorijusa dolazi u trenutku kada bezbednosna situacija na Balkanu, iako stabilna, ima ozbiljne potencijale za eskalaciju zbog proizvođača nemira poput Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Ministar odbrane putuje u pravo vreme kako bi još jednom istakao našu podršku i interes da održimo mir, i to svima dao do znanja", naveo je Haker.
 
Ceo tekst pročitajte na OVOM LINKU.
  • Temerinac

    05.02.2024 19:12
    Ovaj nema šta da dolazi u Beograd, posle Kurtijevog ukidanja dinara. Isto tako nema šta da dolazi u Beograd ako je u Poglavlje 35 ušlo zahtev Srbiji za priznanje nezavisnosti Kosova pošto onda Srbija neće u EU.
    Čisto iz kulture treba da ga primi Ministar vojni Srbije i niko više, i da mu posle sat razgovora pokaže put za aerodrom. Dok ne nateraju Kurtija da vrati dinar, nema o čemu sa ovakvima da se razgovara. A ako unesu u Poglavlje 35 i tamo ubace zahtev za nezavisnost Kosova jednostavno ove iz EU ne treba više ovako primati, a i kada dođu na sat vremena prima ga ministar po rangu, i isti dan zakazati sastanak sa nekim iz Kine ili Rusije, mora se napraviti ravnoteža u diplomatiji.
  • Ivan

    05.02.2024 16:24
    Naravno necemo saznati o cemu se pricalo kao ni posle sastanka sa ambasadorima Kvinte. Ovu posetu treba ozbiljno shvatiti.
  • Goran

    05.02.2024 15:52
    Ko ga šalje? Hitler? Kakve veze ima ministar odbrane sa diplomatijom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.