Predata inicijativa da se porodiljama obezbedi pratnja na porođajima u Kliničkom centru Srbije

Predata je inicijativa za obezbeđivanje besplatne pratnje porodiljama na porođaju u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.
Predata inicijativa da se porodiljama obezbedi pratnja na porođajima u Kliničkom centru Srbije
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je rekla izvršna direktorka pokreta "Kreni-promeni" Marina Pavlić i dodala da će slične inicijative biti predate u više porodilišta u zemlji, na osnovu potpisa građana koji su ih podržali.
 
Pavlić je za televiziju N1 rekla da se takvi uslovi moraju obezbediti u svim porodilištima, i da nakon predaje peticije ostaje da se vidi "kako će ustanove da reaguju".
Ona je kazala da je "apsolutno neprihvatljivo" to što je bolnica u Sremskoj Mitrovici, nakon što je prihvatila peticiju i zahtev za obezbeđivanje besplatne pratnje ženama na porođaju, povukla to rešenje uz obrazloženje da nemaju uslova za tako nešto.
 
"U Sremskoj Mitrovici smo dobili zvanično rešenje da će dozvoliti svim porodiljama pratnju. Ono što se pokazalo je da porodilje opet nisu dobile dozvolu", rekla je Pavlić.
Najavila je da će se povodom toga danas u Sremskoj Mitrovici održati konferencija za novinare.
 
Inicijativa za obezbeđivanje besplatne pratnje ženama na porođaju pokrenuta je nakon što je porodilja Marica Mihajlović optužila ginekologa - akušera iz bolnice u Sremskoj Mitrovici za akušersko nasilje, 12. januara, zbog čega je, prema njenim rečima, beba preminula.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Radojka

    07.02.2024 12:41
    Samo
    ima jedan mali "problemčić", a zove se epidemiološki podobni pratioci. Znači, da bi se ispošptovala medicinska doktrina, pratioci moraju biti sa svim mogućim potvrdama da su zdravi jer zbog zdravstvene bezbednosti drugih porodilja i novorođenčadi i osoblja, moraju biti apsolutno zdravi! Tek toliko da se zna u ovoj pomami !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija