FOTO Muzej automobila ostaje bez prostora: "Kompletna zbirka će završiti u privatnim garažama"

Muzej automobila u Beogradu u kojem se nalazi zbirka nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića, biće prinudno iseljena iz dosadašnjeg prostora u ulici Majke Jevrosime.
"Budući da grad Beograd, koji je i osnivač pomenute gradske ustanove kulture, nije obezbedio niti privremeni, niti stalni alternativni prostor za pomenuti muzej, automobili, drugi eksponati i brojna arhivska građa, koja čini kolekciju od neprocenjive nacionalne istorijske i tehničke vrednosti, do daljeg će biti nedostupni javnosti", saopštio je "Srpski savez za istorijska vozila".
 
Dodali su da će kompletna zbirka muzeja biti rasuta širom Beograda, po privatnim garažama i ostalim smeštajnim prostorima, na, kako su ocenili "apsolutno neprihvatljiv način, koji će predstavljati ozbiljnu pretnju za njeno očuvanje".
Kako su istakli, smatraju da ovim činom, grad Beograd gubi vredan deo svoje istorije, kao i turističke i kulturne ponude.
U saopštenju je naveden i izvod iz Službenog glasnika gde stoji da je Moderna garaža u centru grada izgrađena 1929. godine, a 1994. godine odlukom Vlade Srbije utvrđena kao spomenik kulture.
 
 
Bratislav Petković bio je ministar kulture od 2012. do 2013. godine u vladi Ivice Dačića, a umro je 2021. godine u Beogradu.
 
 
  • ANDRA

    12.02.2024 08:37
    nisam
    Razumeo sam da je zgrada vraćena naslednicima ali nisam baš siguran da sam razumeo čije su vlasništvo izloženi automobili....
  • Milan

    09.02.2024 00:00
    Iiiiiii, sada uleće Vučko i spašava stvar po milioniti put. Ljudi jel ovo realno. Pa preselite ih u Kragujevac. On je inače bio nekada grad automobila. Mada su ovde lopovi razneli fiće, tristaće i kečeve iz naše zbirke muzeja.
  • Nik

    08.02.2024 02:10
    Ma samo da su njima dzepovi puni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.