Pistorijus posle sastanka sa Vučićem: Nemačka ne naoružava samo Kosovo već i Srbiju

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas u Beogradu da njegova država ne naoružava samo Kosovo, već i Srbiju.
Pistorijus je na pitanje na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na osnovu čega Nemačka naoružava Prištinu, odgovorio da Berlin ima za cilj mir i stabilnost u regionu.
 
"Mi ne isporučujemo ofanzivno oružje, već samo za odbranu. Iz naše perspektive, mi smo priznali Kosovo i naš cilj u regionu su mir i stabilnost, kao i zajedničko približavanje EU. Tu su važni dobrosusedski odnosi, i to je osnovni preduslov za stabilnost", naveo je on.
Pistorijus je dodao da Nemačka razgovara sa svim akterima na Zapadnom Balkanu, i sa Kosovm, Srbijom i sa BiH, po pitanju unutrašnje stabilnosti kako bi imali miran i stabilizovan region.
"Svako mora da pravi kompromis i prošlost mora biti prevaziđena. Mora se sprečiti svaka eskalacija i tenzije ne treba podsticati. Pretnje i nasilje nisu nigde u svetu način za vođenje politike. Zato je potreban povratak dijalogu i deeskalaciji", naglasio je Pistorijus.
 
Vučić je na to odgovorio da ne postoji međunarodni pravni akt po kome Kosovo može biti naoružavano, već samo posebni akti država koje su priznale nezavisnost.
 
"Nemačka je jedan od glavnih protagonista nezavisnosti Kosova, a mi imamo potpuno drugačiji stav. Naš pogled na dijalog isto je potpuno drugačije prirode, ako vam Srbija kao partner u dijalogu treba samo da prihvata zahteve Prištine, onda mi ni ne moramo da budemo deo njega. Što se nas tiče, mi smo za dijalog uvek bili otvoreni, a 11 godina čekamo da se formira Zajednica srpskih opština i to se nije desilo", rekao je on.
  • Plaćač poreza

    08.02.2024 08:16
    Za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji nisu Amerikanci i zapad bili ti koji su naoružali Hrvatsku. Embargo je prekršila Rusija. Rusija je blata koja je prodala presudno oružje i opremu. Helikoptere MI24D, 24 aviona mig21, pvo sistem S 300, i još mnogo toga. Nakon oluje Rusija je odlikovala Tuđmana. Prvi su oluju čestitali Rusi. Nemačka prodaje oružje Kosovu da odvrati Rusiju u pokušaju da preko Beograda izazove novi oružani sukob na Balkanu. Hvala Nemačkoj, USA i NATO. Jedino razumno rešenje za Srbiju je uvođenje još danas sankcija agresorskoj Rusiji,već sutra podnošenje zahteva za prijem Srbije u NATO i potpuno usklađivanje spoljne politike sa EU.
  • Fića

    08.02.2024 08:08
    Pištorijus
    Isporučite helikoptere i idite u "Tri... čabra vrele vode"...!
  • Rade

    08.02.2024 07:24
    Junak
    Sta kaze ovaj nas Junak. Maca pojela jezik

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.