FOTO: Počelo prinudno iseljenje Muzeja automobila, ovo je zbirka koja ostaje bez prostora

Počelo je prinudno iseljenje Muzeja automobila, koji se nalazi u ulici Majke Jevrosime 30 u Beogradu.
FOTO: Počelo prinudno iseljenje Muzeja automobila, ovo je zbirka koja ostaje bez prostora
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
U pitanju je zgrada koja je izgrađena 1929. godine kao Moderna garaža, po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog, i ima status kulturnog dobra.
Muzej automobila je zajednički osnovan 1994. godine od strane Skupštine Beograda i kolekcionara automobila, reditelja i nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića, koji je preminuo 2021. godine.
Na zvaničnom sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda piše da je Staševski projektovao taj objekat kao akademsku građevinu sa elementima postsecesije.
 
Značaj objekta proističe iz činjenice da je zgrada Moderne garaže prvi objekat takve vrste ne samo u Beogradu, već i na Balkanu, da je po tehničkim mogućnostima bio savremenik sličnim objektima u Zapadnoj Evropi, da su u njemu sačuvani značajni pneumatski alati i da je bio centar auto-sporta u Beogradu. 
 
  • Prostota

    08.02.2024 16:12
    Zar u tolikom, celom, Beogradu nije nigde bilo mesta da se premesti ovaj Muzej automobila, a toliki, veliki prostori zvrje prazni?
    Sramota.
  • Bane

    08.02.2024 14:51
    Bane
    Koliko sam informisan zgrada je vracena vlasniku u restituciji.Oldtajmeri su vlasnistvo Grada i nekih orivatnih lica koji su dali na cuvanje i sl.svoja auta.Grad je znao kao i udruzenje da se moraju iseliti sa privatne imovine te su morali naci adekvatan prostor za Oldtajmere. Svaka rasprodaja ovih auta koji su vlasnisto Grada(gradjana) je krivicno delo koje se mora sankcionisati pod odmah! Da samo da smo pravna ne SNS drzava!
  • Plagijator

    08.02.2024 12:22
    Beograd na vodi, "najvrednija turistička atrakcija".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija