Tužiteljka: Nisam na funkciji jer nisam htela da gonim inspektore koji su otkrili Jovanjicu

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva Jelena Stevančević, koja je odbila da pred sudom zastupa optužni predlog protiv policajaca koji su učestvovali u otkrivanju Jovanjice, nije izabrana na tu funkciju.
Tužiteljka: Nisam na funkciji jer nisam htela da gonim inspektore koji su otkrili Jovanjicu
Foto: 021.rs
Kako kaže u intervjuu za BIRN, veruje da posao na konkursu nije dobila zato što "nije poslušnik".
 
"Odgovor na to je jednostavan. Nisam bila poslušna. Nemam problem s tim ko je izabran za stalne pozicije u tužilaštvu. Moje kolege imaju pravo da napreduju. Zanima me zašto ja nisam izabrana. Nije da nisam očekivala, donela sam odluke za koje sam bila svesna šta mogu da proizvedu, a ja iza svojih odluka stojim", istakla je Stevančević.
Na sednici Visokog saveta tužilaštva, tela koje bira javne tužioce, održanoj 30. januara, za izbor Stevančević za stalnu javnu tužiteljku glasalo je troje od 11 članova saveta, jedan je bio protiv, ostali uzdržani, a nije bilo obrazloženja za glasove.
 
Na konkursu za 38 otvorenih tužilačkih pozicija u VJT konkurisalo je 65 kandidata, na 31 mesto izabrani su javni tužioci, a na sedam tužilački saradnici, koji nikada nisu samostalno postupali u predmetima.
Stevančević radi kao tužiteljka od 2017. godine, a iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva je upućena u VJT 2022.
 
Javnost je za Stevančević čula u septembru prošle godine, kada je njena šefica Željka Nikolaidis umesto nje podnela optužni predlog protiv policijskog inspektora Milana Isakova, koji je učestvovao u otkrivanju Jovanjice, i još dvojice policajaca optuženih za zloupotrebu službenog položaja, zlostavljanje i mučenje.
 
Stevančević je u tom trenutku bila na najavljenom kratkom godišnjem odmoru.
 
Ona je za BIRN rekla da joj je taj predmet dodelio u rad lično šef Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović, a da je ona svoje pravno mišljenje, koje se razlikovalo od mišljenja njenih nadređenih o tom predmetu, iznela još pre odlaska na odmor.
 
"Zakon me ograničava i ne mogu da se javno izjasnim. O svom stavu sam nadređene obavestila najpre usmeno, zatim sam o svom pravnom mišljenju sačinila službenu belešku", objasnila je Stevančević.
 
Ona je ukazala da nije uobičajeno da neko drugi, umesto postupajućih tužilaca, podnosi optužne predloge u predmetima poput tog, odnosno o onima koji nisu hitni - pritvorski.
  • Lila

    08.02.2024 15:04
    Svakako bi Zagorku trebalo upoznati s Kovačikom, družiće se godinama.
  • Plaćač poreza

    08.02.2024 11:54
    Da li Republički javni tužilac Zagorka Dolovac zna ko je Kovačik Dušan? On je Glavni slovački tužilac. On je osuđen na 8 godina zatvora zbog korupcije. On u 61 slučaju postojanja dokaza kršenja zakona posle istražnih radnji, nije pokrenuo ni jedan postupak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija