Radna grupa do 1. maja treba da predloži modele služenja obaveznog vojnog roka u Srbiji

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović održali su danas sastanak sa članovima Radne grupe za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze služenja vojnog roka.
Sastanku su prisustvovali članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, a članovima Radne grupe prezentovane su polazne osnove i smernice ministra odbrane i načelnika Generalštaba za dalji rad na izradi više modela vraćanja obaveze služenja vojnog roka i dodeljeni težišni zadaci u narednom periodu.
"Na osnovu zaključaka današnjeg sastanka, Radna grupa će nastaviti da radi na izradi više predloga modela obaveznog služenja vojnog roka koji će biti predstavljeni predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću do 1. maja ove godine", dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.
Podsećaju da je početkom 2024. godine Generalštab Vojske Srbije pokrenuo inicijativu i zajedno sa Ministarstvom odbrane predložio Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, "s ciljem podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava".
 
Takođe se navodi da je predlog Generalštaba usledio posle "detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja", koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio "jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje".
  • david

    08.02.2024 16:26
    morace
    morace u kasarni biti i paviljoni za mame i tate od vojnika. evo predloga-porodicno sluzenje vojnog roka. majka sa sinom u dvosobnom bungalovu. ujutru budi sina i salje ga na obuku. sin dolazi na rucak kod majke i posle na popodnevnu obuku. majka ako radi dobija naknadu kao bolovanje ili ti vojnikovanje.
  • je

    08.02.2024 15:49
    Cetiri godine
    Cetiri godine da bude vojni rok.Vremena su burna, trebamo osigurati drzavu snaznom stajacom vojskom.Posle drugog svetskog rata je vojni rok bio 3 godine, u ovo nestabilno vreme mora biti i duze.Cetiri godine, nije dugo.
  • zztop

    08.02.2024 15:14
    A oće pitat narod i mlade jesu li za to ili ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.