Pajić o izbacivanju Muzeja automobila na ulicu: Pokazatelj strašne sudbine kulture u Srbiji

Izbacivanja na ulicu Muzeja automobila je najbolji pokazatelj strašne sudbine kulture u Srbiji, rekao je danas narodni poslanik Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić.
Dodao je da ministarka kulture Maja Gojković za godinu dana, otkako se saznalo da Muzej mora da se seli, nije uradila ništa kako bi se našao alternativni prostor za tu neprocenjivu zbirku.
Pajić je naglasio da ovim postupkom Muzej faktički prestaje da postoji i da u celoj priči ostaju dve nepoznanice - gde će završiti eksponati i važna arhiva i zašto Grad Beograd nije ni pokušao da otkupi zgradu u kojoj se do sad nalazio Muzej.
On je objasnio da je nakon završetka procesa restitucije garaža u Majke Jevrosime, koja je i sama utvrđena za kulturno dobro, vraćena vlasnicima, a Muzej je prinuđen da se iseli.
 
"Iseljenje sprovode ljudi koji su do sada bili zaposleni u Muzeju i porodica Bratislava Petkovića, osnivača zbirke i nekadašnjeg ministra kulture. Strašno je što grad nije našao način da ovaj problem reši u interesu kulture i svojih građana, a čelnici su mu se bavili stvarima koje su u interesu njihovih partijskih kadrova", kazao je Pajić.
 
Podsetimo, danas je počelo prinudno iseljenje Muzeja automobila, koji se nalazi u ulici Majke Jevrosime 30 u Beogradu.
 
U pitanju je zgrada koja je izgrađena 1929. godine kao Moderna garaža, po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog, i ima status kulturnog dobra. Muzej automobila je zajednički osnovan 1994. godine od strane Skupštine Beograda i kolekcionara automobila, reditelja i nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića, koji je preminuo 2021. godine.
 
  • Pera

    08.02.2024 19:42
    Možda će biti izgrađen bolji, lepši i stariji, kod Surčina?
  • Gimme Shelter

    08.02.2024 19:41
    Lopovluk
    Zgrada je bila privatno vlasništvo koje su pre 80 godna komunisti oteli, a vlasnike najurili u zatvor.
    Nikakva razlika između tadašnjeg i sadašnjeg vremena ne postoji. Sve je nečije,nekome to pripada i ovo što sns i sps sada pljačkaju ćemo mi građani morati da plaćamo stvarnim vlasnicima kada dođu normala vremena u srbiji.
  • Skala

    08.02.2024 18:39
    Sve što dotaknu upropaste!!
    Maja ni do smrti,ni posle smrti ne može nadoknaditi novac koji je pokrala od građana Novog Sada,ne bi me začudilo da i sa ovim autima napravi dil za sebe i bratiju!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.