Učestali požari na otvorenom: MUP apeluje na građane da budu odgovorni

Najveći broj požara na otvorenom, prema statistici, izazvan je ljudskim faktorom, saopštio je Sektor za vanredne situacije MUP-a.
Učestali požari na otvorenom: MUP apeluje na građane da budu odgovorni
Foto: 021.rs
Oni su uputili apel građanima da budu odgovorni zbog povećanog broja požara od početka februara.
 
Apeluju na građane da budu odgovorni i poštuju zakon, da budu veoma oprezni prilikom otvorenog plamena, kao i da, ukoliko izbije požar, o tome odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.
Podsećaju na požar u Rakovcu kod Beočina, koji je zahvatio travu i nisko rastinje na površini od 16 hektara.
 
Na teritoriji Borskog okruga, od početka februara, registrovano je 76 požara na otvorenom, a požar na teritoriji Gučeva kod Loznice zahvatio je površinu od pet hektara.
Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima, zabranjeno je spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.
 
Za nepoštovanje tih zakonskih odredbi, konkretno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća, predviđene su novčane kazne od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara.
 
MUP će, kako su dodali, u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru.
  • Sofija

    10.02.2024 08:16
    "Gospodin" koji barata ovakvim informacijama.
    Kakav naboj besa izlazi iz coveka.Sve govori o njemu.Deo sistema gde se moglo svasta ,pa kad je zavrnuta slavina,pokuljao bes.
    Jedan tezak polusvet pokusava da opere sebe,komentarisuci ove textove.
    Kao konji sa granicnikom,vide samo napred.Ne vide sebe.Ne shvataju da bi znao to sto oni znaju moras biti deo.I jedino gde se bune je ovde.
  • Gospodin

    10.02.2024 07:18
    Gradska deponija nakon godine mirovanja gorela je poslednjih mesec dana svaki dan. Ali ne slučajno. Radnici koji godinama kradu gorivo i ulje sada više ne mogu. Iz revolta pale deponiju. Svaka čast bageristi,nadam se da će vas sve osinuti i po plati ili otpustiti. Neka ne zaborave da im dolazi i novi direktor pa će brzo da ih zameni svojim ljudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija