"Čelično prijateljstvo": Proslava kineske Nove godine je i politička poruka Beograda Pekingu

Proslava kineske Nove godine, u prisustvu državnih zvaničnika i diplomatskog kora, održana je u petak u Beogradu na vodi.
"Čelično prijateljstvo": Proslava kineske Nove godine je i politička poruka Beograda Pekingu
Foto: FoNet (Vlada Srbije/Peđa Vučković)
"Dok približavanje dve kulture treba gledati pozitivno, ova manifestacija odražava i nameru da se zvaničnom Pekingu uputi jedna politička poruka, odnosno signal o zainteresovanosti Srbije za nastavak partnerstva koje traje više od decenije", rekao je za N1 politikolog Igor Novaković.
 
Proslava je došla na ličnu inicijativu umetnika Slobodana Trkulje i ona je samo prihvaćena od strane naših institucija, rekao je Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.
Sintagmu "čelično prijateljstvo" Novaković tumači kao "trajnost".
 
"To je sintagma koja je prilagođenija kineskom jeziku i kulturi nego našoj, a koristi se opet kao signal da je Srbija pouzdan partner. A videli smo da se nivo saradnje iz godine u godinu samo povećava", smatra on.
 
Godina 2009. i 2010. imali smo masovan "beg" kapitala sa Zapada, zbog svetske ekonomske krize, podsetio je.
 
"Dinar je tada oslabio od 80 dinara za evro, na 120. To nije bilo samo kod nas, već svetski trend. U tom je momentu poraslo i spoljno zaduženje zemlje u odnosu na BDP. U tom momentu bio nam je potreban kapital, tadašanja vlada tražila je nove partnere, pa je u tom momentu i ugovoren kredit od Rusije koji je iskrorišćen za Železnicu. U celom tom spektru našla se i Kina, a i politički momenat je bio značajan jer je Kina članica SB UN i u tom smislu značajna zbog odnosa Beograda i Prištine", rekao je Novaković.
Koliko ćemo dugovati Kini?
 
Svih ovih godina donekle se zamerala nedovoljna transparentnost kineskih zajmova i to što se radilo bez tendera, a da li ćemo biti previše zaduženi u odnosu na Kinu zavisi od stanja srpske ekonomije, smatra Novaković.
 
"Trenutna zaduženost nije velika, ali treba istaći da su prošle godine nakon poseta najviših državnih funkcionera Pekingu najavljeni novi projekti čiji je ukupan iznos oko četiri milijarde evra. Oni treba pre svega da se iskoriste za infrastrukturu – brza saobraćajnica Beograd-Zrenjanin-Novi Sad i ‘Osmeh Vojvodine’, koja treba da ide od Vršca do Bačkog brega", rekao je on.
 
Sporazumi sa Ziđinom su takođe najavljeni, ali o njima zasad nema mnogo detalja, podsetio je.
 
"Ako sagledavamo politički efekat, oni se potencijalno reflektuju na naš odnos sa EU i odnosu prema zajedničkoj spoljno-bezbednosnoj politici EU. Mi se godinama unazad nismo doslovno usaglašavali sa deklaracijama ostalih članica SB UN, a koje se tiču Rusije i Kine. U slučaju Kine idemo korak dalje i pokazali smo da podržavamo unutrašnju politiku u Kini, čak i kod otvorenih pitanja poput Hongkonga i Tajvana", dodao je on.
 
Sporazum o spoljnoj trgovini – kome je potrebniji?
 
Kina je toliko veliki proizvođač i u mogućnosti da spusti cene svojih proizvoda da joj sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom verovatno i nije potreban, a da li predstavlja šansu za nas je pod znakom pitanja, kazao je Novaković.
 
"Sporazum sa Evroazijskom unijom pokazao je da postoji gornja granica kada je reč o mogućnostima našeg izvoza. Mi smo malo tržište i pitanje je koju nišu možemo da popunimo na tim velikim tržištima. Tu je i pitanje transporta robe. Privlačnost ovog sporazuma je, čini mi se, da je trebalo da bude privlačan za strane investitore koji bi možda bili zainteresovni za bescarinski izvoz u Kinu, odnosno da oni otvore nove kompanije koje bi proizvodili u Srbiji. Videćemo da li će se tako realizovati", rekao je on.
Kina u ovom trenu nije tema za Brisel, smatra Novaković.
 
"Sve druge spoljnopolitičke teme pale su u drugi plan kada je Rusija pokrenula invaziju. Odnosi Srbije i Kine ne pale neke velike alarme u Briselu u ovom trenutku", objasnio je.
 
Kaže da je u nacionalnom diskursu, na spisku stranih partnera, Kina na prvom mestu.
 
"Prema tome kako domaći zvaničnici govore o Kini, stiče se utisak da je ona glavni partner, ali u praksi mi smo najviše orijentisani ka Evropskoj uniji i zemljamama regiona, jer nam tu leže primarni interesi", zaključio je Novaković.
  • T

    11.02.2024 12:04
    T
    Vraticemo sve pozajmljene pare...ali nema! Eto vama deo zemlje pa cemo prebiti od toga. Eto o kakvoj poruci je rec.
  • Djorde

    11.02.2024 10:42
    Neminovno!
    Uskoro cemo svi mi biti Made in PRC.
  • Pićuka

    11.02.2024 09:13
    To je taj podanički mentalitet koji Ana pripisuje opoziciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija