Unija Roma: Brutalno i ponižavajuće postupanje policajaca u romskom naselju na Paliluli

Unija Roma Srbije izražava duboku zabrinutost i oštru osudu brutalnog i ponižavajućeg policijskog postupanja u romskom naselju u opštini Palilula u Beogradu.
Unija Roma: Brutalno i ponižavajuće postupanje policajaca u romskom naselju na Paliluli
Foto: 021.rs (arhiva)
Incident, koji se dogodio u subotu, 10. februara, u večernjim časovima, predstavlja ozbiljno prekoračenje ovlašćenja od strane policije, udar na ljudska prava, dostojanstvo i bezbednost romske zajednice i stavlja pod sumnju sposobnost državnih organa da delotvorno i pravično štite sve svoje građane, navodi se u saopštenju organizacije.
"Prema izveštajima s terena, policijska racija nije samo bila deo redovne operacije u potrazi za osumnjičenim, već je izmakla kontroli i prerasla u brutalni napad na civilno stanovništvo. Članovi naše zajednice svedoče o policijskom nasilju koje uključuje fizičko zlostavljanje, pretnje i verbalne uvrede usmerene na nacionalnoj osnovi. Takvo ponašanje nije samo neprihvatljivo, već predstavlja ozbiljano kršenje zakona", navodi se u saopštenju.
Unija Roma Srbije zahteva hitnu, transparentnu i nepristrasnu istragu ovog slučaja od strane nadležnih organa.
 
"Od institucija tražimo da identifikuju odgovorne za zlostavljanje, te ih privedu pravdi. Osim toga, insistiramo na tome da se rezultati istrage jasno i javno saopšte, kako bi se obnovilo poverenje građana u pravosudni sistem", navodi se.
 
Upozoravaju da ovaj incident nije izolovan slučaj, već predstavlja deo šireg problema koji se tiče odnosa između policije i romske zajednice.
  • Obavesten

    11.02.2024 19:11
    Kontrola
    Nemamo kontrolu ni pojedinacnu ni drustvenu.Gubimo kontrolu na svim poljima.U jako losem stanju nam je drustvo po svim pitanjima.Posrnuce.
  • Gagi

    11.02.2024 19:02
    Sramota
    Svi smo pomalo krivi,Romi su narod koji treba da ima sva prava kao i svi ostali ali istovremeno da poštuju zakone ove zemlje. Sve je do države i do naše svesti a nažalost ne postoji ni jedno ni drugo. Mi živimo u filmu Tri karte za Holivud i gore od toga.
  • JEREMIJA

    11.02.2024 18:22
    Romski svet
    Samo malo više poštovanja prema drugima. Romi pored svog autohtonog kulturnog identiteta prihvatili su kulturu Srpskog naroda posebno u muzici.Svakoj većoj proslavi od nacionalnog znacaja posebno u sportu daju poseban ton ,pre svega trubama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).