Vojni sindikat pita Ministarstvo: Da li se podiže starosna granica za odlazak u penziju?

Vojni sindikat Srbije upitao je Ministarstvo odbrane da li je tačno da radi na izmeni propisa kojim bi se podigla granica za penziju, smanjile otpremnine za odlazak u penziju i jubilarne nagrade.
Vojni sindikat pita Ministarstvo: Da li se podiže starosna granica za odlazak u penziju?
Foto: 021.rs
Sindikat je u saopštenju naveo da nezvanično saznaje da Ministarstvo odbrane radi na tekstu izmena Zakona o Vojsci Srbije, sa namerom da se podigne starosna granica za odlazak u penziju sa 53 godine na 55 za podoficire i oficire do čina potpukovnika, a za oficire višeg čina, sa 55 na 57 godina.
Prema tvrdnjama tog sindikata, priprema se i izmena podzakonskih akata koji uređuju iznos otpremnine za odlazak u penziju, tako da će se sa sadašnjih pet bruto plata, otpremnina smanjiti na iznos u visini dve neto prosečne plate u Republici.
Kako navodi Sindikat, umanjivaće se i iznosi jubilarnih nagrada na iznos neto plate, umesto dosadašnje bruto.
 
Vojni sindikat pozvao je Ministarstvo odbrane da javno saopšti da li su ove informacije tačne i zašto sindikat o tome ne informišu u skladu sa zakonskim obavezama.
 
"Ukoliko se ispostavi da je ovo tačno, ionako prisutno veliko nezadovoljstvo pravima iz radnog odnosa kod zaposlenih u vojsci, dodatno će se produbiti i onda će biti potpuno jasno da menadžmentu Ministarstva nije stalo do boljeg materijalnog i socijalnog položaja profesionalnih pripadnika vojske, kao i zbog čega se pruža grčevit otpor kolektivnom ugovoru za zaposlene u odbrani", naveo je sindikat.
  • Sofronije

    12.02.2024 20:12
    Izrael
    U Izraelu idu pre 40te u penziju... pitam se pitam zasto... ovi nasi sto nisu sluzili vojsku bi i da je ukinu... kako rece Stepa, vojnicki dinar je uvek bio veći...
  • Lezi 'lebe

    11.02.2024 18:22
    Izvolite...
    Kad je tako lagano i dobro u vojsci, što onda svi vi dušebrižnici ne odete u istu i "odležite" do penzije!?!
  • Zeljko

    11.02.2024 13:46
    Socijalq
    Prebavi se u vojnike,pq ces krace raditi al neces imati dozivorni zimski i letnji raspuat po 3 meseca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija