Nije zgoreg znati: Kolike su kazne ako vozite neregistrovani automobil?

Neretko se dešava da vozači zaborave datum isteka registracije svog automobila i nenamerno nastave da ga voze i nakon što je ona istekla.
Nije zgoreg znati: Kolike su kazne ako vozite neregistrovani automobil?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kazne u tom slučaju nisu male, tolerancija ne postoji, rezervne varijante kako neregistrovano vozilo dovesti do tehničkog pregleda nisu jednostavne i dodatno koštaju, pa je jednostavno najbolje ne rizikovati i tehnički pregled obaviti pre isteka datuma registracije, piše Blic.
 
Kazna za vožnju neregistrovanog vozila od 10.000 do 20.000 dinara
 
Kako je propisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja (ZBS), novčane kazne za vožnju neregistrovanog vozila su sve više kako se vreme od poslednje registracije vozila produžava.
 
Ukoliko je od isteka registracije prošlo 30 dana kazna iznosi 10.000 dinara.
Ukoliko je prošlo više od 60 dana, kazna se duplira i iznosi 20.000 dinara
 
Mnogo oštrija kazna sledi vozaču koji se nađe za volanom automobila koji uopšte nije upisan u jedinstven registar vozila, zato što je ili odjavljen ili nikada nije ni registrovan.
 
Ona se kreće u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili se menja zatvorom do 30 dana, uz šest kaznenih poena i zabranu vožnje od najmanje tri meseca.
 
Vozači se pitaju da li postoji tolerancija nakon isteka registracije, ali je odgovor negativan, s obzirom da u ZBS precizno stoji sledeće: "Motorno i priključno vozilo ne sme da učestvuje u saobraćaju na putu nakon isteka roka važenja registracione nalepnice".
Kako neregistrovano vozilo dovesti do tehničkog pregleda
 
Sledeća dilema vozača koji zaborave ili iz nekog drugog razloga preskoče datum isteka registracije, jeste kako da automobil odvezu na tehnički pregled kada mu je registracija tek istekla.
 
Prva varijanta
 
Prva varijanta su probne tablice, a u praksi sprovođenje toga u delo izgleda ovako:
 
- odjavite automobil, odnosno vratite registarske tablice i poništite saobraćajnu dozvolu,
- uzmete probne tablice,
- odete na tehnički pregled,
- registrujete vozilo i dobijete nove registarske tablice i saobraćajnu dozvolu.
 
Druga varijanta 
 
Druga, često pominjana varijanta jeste da neko svojim vozilom vaš automobile "odvuče" do tehničkog pregleda. U pitanju je, međutim, zabluda pošto to nije dozvoljeno.
 
ZBS, naime, precizira sledeće: "Pošto je vaš automobil neregistrovan, on nema ni obavezno osiguranje, što znači da ne sme da učestvuje u saobraćaju. U ovom slučaju on se ne posmatra kao bilo koje priključno vozilo, a za koja su takođe potrebna važeća dokumenta".
Treća varijanta 
 
Treća varijanta je najjednostavnije i najsigurnije rešenje, a to je angažovanje šlep službe.
 
Cene prevoza šlep službom zavisi od raznih faktora, ali većina ovih prevoznika ostavlja mogućnost dogovora. Prevoz šlep službom od 10 do 15 kilometara na području Beograda iznosi od 2.500 do 3.500 dinara, dok je cena te usluge u unutrašnjosti Srbije u proseku za do 500 dinara niža.
  • Sofija

    11.02.2024 21:16
    Auto je registrovan ako ima saobracajnu dozvolu,jednom zauvek.Nalepnica i godisnji harac je izmisljotina nepostojece drzave.
  • Miki Registracija

    11.02.2024 20:48
    Ako vas celo to pitanje oko registracije zamara, uvezite auto iz Amerike. Pun grad američkih tablica a razlog se zna, ne postoji sporazum za kontrolu saobraćajnih sertifikacija između Srbije i Amerike. Međutim, matematika mora da ti bude dobra. Moraš da uvezeš skup auto, jer posle svih uvoznih taksi i transporta, mora nekako i da se isplati putem višegodišnjeg izbegavanja registracije. Prevezeš, uvezeš i ne mariš!
  • CISTAC

    11.02.2024 20:38
    Ja namerno nisam registrovao auto. Nametnut cin drzave u dogovoru sa osiguravajucim kucama. Registrovao sam ga 59 dan od poslednjeg isteka reg. Nisu me uhvatili,da jesu jeftinije mi je da platim kaznu od 5k i vozam se do narednog puta. Sta ako se desi nezgoda,pa placate je,ovako i onako,osiguranje vam samo maze oci i shisha vas preko malusa a bonus sto je tek mazanje ociju,ne daju oni pare tek tako,to vam je kao ove kockarske kuce kako nastupa osiguranje. I tako 5 godina,dobijem (ustedim od lopova)godinu gratis registracije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.