Kurti: Dosadašnji način omogućavao slanje keša u džakovima kriminalcima preko granica Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti je ocenio da je kampanja protiv pravilnika Centralne banke Kosova (CBK), kojim je obavezna upotreba evra u gotovinskim plaćanjima, podignuta na lažnim osnovama.
Kurti: Dosadašnji način omogućavao slanje keša u džakovima kriminalcima preko granica Srbije
Foto: Beta/AP
Kako je rekao Kurti, ta kampanja ima za cilj očuvanje dobro uspostavljenih puteva pranja novca i finansiranja terorizma.
 
On je u obraćanu građanima Kosova na srpskom jeziku naveo i da se to radi "putem slanja 'keša' u džakovima preko granica Srbije i Kosova".
 
Podsetio je da je 1. februara stupio na snagu pravilnik CBK o gotovinskim plaćanjima, te da se on ne odnosi na dinar, niti ga kao takvog spominje".
"Cilj CBK jeste formalnost plaćanja i procedure vezane za to, nasuprot težnjama da se dokaže da je njena svrha ukidanje dinara, ili bilo koje druge valute na Kosovu", dodao je Kurti.
 
CBK, kako je naveo, "jasno ukazuje da je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i da s tim u vezi svaka transakcija treba da bude u evrima kao jedinoj zvaničnoj valuti na Kosovu".
On je dodao da pravilnik CBK ne zabranjuje Srbiji da pomaže finansijski građane srpske zajednice na Kosovu.
 
"Bilo kakvo sugerisanje suprotnog je lažna propaganda, čiji je cilj stvaranje tenzija na etničkoj osnovi", kazao je premijer Kosova.
 
On je još naveo da Pravilnik CBK "obezbeđuje legalnost i transparentnost novčanih tokova na Kosovu, na osnovu Ustava i monetarne politike EU".
 
"Kosovo nije zabranilo dinar, kao što nije zabranilo dolar, funtu ili švajcarski franak. Jedina je razlika što od 1. februara ne može da ulazi novac preko granice u džakovima, kao što ne može ni u jednoj demokratskoj državi, već može da dođe preko bankovnih računa, te da bude podignut u eurima", kazao je on.
 
Ova politika, kako je naveo, "štiti građane od pretnji organizovanog kriminala, trgovine oružjem i pranja novca".
 
"Dosadašnji način ulaska novca i njegov prevoz preko granica omogućavao je kriminalnim grupama da primaju nezakonito ubačen novac. Na taj način je jačao njihov uticaj nad narodom. Na taj način je dolazilo do plašenja mase i ohrabrivanja kriminalaca, od samog državnog vrha Srbije", dodao je on.
 
Kazao je još da je CBK ponudila olakšice u konverziji dinara u evre Narodnoj banci Srbije, uz istovremeno besplatno otvaranje računa u evrima na Kosovu.
Istakao je da svakoga meseca, penziju Kosova prima više od 33.000 pripadnika srpske zajednice, socijalnu pomoć 2.205 porodica, a još njih 4.244 - dečije dodatke. Dodao je i da 1.372 porodica prima pomoć namenjenu porodiljama i majkama sa decom i sve to, kako je naveo, preko bankovnog računa - u evrima.
 
Preko istih računa, kazao je, može se primati i pomoć srpskoj zajednici koju šalje vlada iz Beograda, uz podizanje u evrima i evidentiranje, radi transparentnosti i legaliteta.
 
"Na ovaj način, iznos novca koji bude poslao Beograd, podudaraće se tačno sa novcem koji ćete vi (srpska zajednica) dobijati na Kosovu", zaključio je Kurti.
  • Serafin

    12.02.2024 13:06
    Vucicu odgovara da dize tenzije i sukobe,u momentu kad je na tapetu EU zbog kradje izbora pa koristi priliku,jer ovo nije nikakav problem ,to se resava za 3 minuta.
  • pajo patak

    12.02.2024 13:06
    @Лиманац
    Србија се граничи са Албанијом и Северном Македонијом на југу.
    Čik pogodi sa kim se graniči na severu.
  • Nikola

    12.02.2024 11:06
    Lepo. Znaci plate i penzije onih na KIM se uplate na njihove racune u dinarima, banka konvertuje u EUR po kursku koji vazi na KIM i nema problema. Ljudi podizu u banci EUR i idu u radnje. Jedini mali problem je sto ce kurs tamo verovatno da bude realan a ne naduvan po NBS kursu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija