BIA uhapsila četvoro državljana Srbije zbog špijunaže: Evo kako su "operisali"

Pripadnici BIA i nadležnog javnog tužilaštva uhapsili su četiri osobe zbog špijunaže.
BIA uhapsila četvoro državljana Srbije zbog špijunaže: Evo kako su "operisali"
Foto: Pixabay
Kako je potvrđeno Tanjugu u bezbednosnim strukturama, BIA je otkrila predstavništvo jedne inostrane organizacije koja je obaveštajno i subverzivno delovala u Srbiji sprovodeći klasičnu špijunsku aktivnost, a svi uhapšeni su državljani Srbije. 
 
Dvoje uhapšenih je zaposleno u srpskoj kancelariji inostrane organizacije i kontinuirano su se bavili prikupljanjem informacija obaveštajnog karaktera, od kojih pojedine imaju status poverljivosti i tajnosti.
Informacije koje su prikupljali ticale su se rada i funkcionisanja naših državnih organa i institucija i pojedinih javnih preduzeća, ali i resursa iz sistema nacionalne odbrane Srbije, naročito vojnih službi bezbednosti.
 
Poseban segment njihovog interesovanja bili su i pojedini državni rukovodioci, ali i građani i privredna društva.
Drugo dvoje uhapšenih, koji su radili u korist ove organizacije, zaposleni su u državnim organima Republike Srbije.
 
Oni su, po direktnom nalogu i instrukcijama drugo dvoje procesuiranih iz inostrane organizacije, svesno i sa umišljajem prikupljali tajne i poverljive službene podatke kojima su raspolagali, a koji su pod posebnom pravnom i informatičkom zaštitom, i dostavljali ih svojim nalogodavcima.
 
Kako se navodi, komunikaciju i razmenu informacija su obavljali preko zaštićenih/kriptovanih veza, a za dostavljene podatke ostvarivali su korist u vidu gotovine.
 
Prilikom pretresa objekata koje su koristili pripadnici ove špijunske mreže nađena je tehnička oprema koju su osumnjičeni koristili u svom delovanju i koja je, u skladu sa zakonom, poslata na dalju analizu i veštačenje.

Komentari 65

  • Milorad

    28.03.2024 17:38
    Botovi idite negde daleko
    Citam ove komentare i ne mogu da verujem u zlo koje se krije u nekim ljudima. Uhapseni su spijuni, ok znaci nase sluzbe rade svoj posao. Ne mogu da verujem da se tako komentarise za rad nasih bezbednosnih sluzbi. Zapamtite ovo u Srbiji nikada ni jedna bomba nije eksplodirala negde na nekom trgu, bioskopu ili pozoristu a pored nas su prolazili ljudi u cije dobre namere nisam nesto siguran. Svako vece vi cete otici na spavanje i mirno spavati a nikada se niste pitali ko je sve doprineo vasem mirnom snu. Botovi ne znam kojom zivotinjom da vas nazivem a da ne uvredim zivotinju
  • Jagodinac

    15.02.2024 18:50
    Sta kazu jos? Jesu li spijunirali predsednika? Ko je?
  • Luna

    15.02.2024 01:17
    Bia
    Najveće zlo ovog društva je udba ili ti bia preko koje se uništava država a strancima se pogoduje tj sede u kancelarijama do ministara a ovi ih moraju da pitaju šta treba da rade ovako dok imamo službe koje samo Srbe maltretiraju nećemo daleko

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.