Poljoprivrednci: Neprihvatljiva ponuda Ministarstva da se otpiše samo pola kamate duga PIO fondu

Ponuda Ministarstva poljoprivrede da se otpiše samo pola kamate na dug Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) za neplaćene doprinose za penziju je neprihvatljiva.
Poljoprivrednci: Neprihvatljiva ponuda Ministarstva da se otpiše samo pola kamate duga PIO fondu
Foto: 021.rs
To je rekao predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić.
 
On je za Betu posle razgovora predstavnika 16 udruženja sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković u Vladi Srbije i predstavnicima Uprave za agrarna plaćanja rekao da, verovatno, niko neće prihvatiti predlog resornog Ministarstva da se otpiše pola kamate, a ostatak duga reprogramira na pet godina.
"Država je nametnula poljoprirednicima obavezno penzijsko osiguranje i tolerisala godinama dug, ali je zaračunavala kamate i sada nudi da pola kamata otpiše, a da se ostatak duga plati kroz reprogram. To verovatno niko neće prihvatiti jer objektivno ne može da plati ni osnovni dug, a kamoli sa kamatom", rekao je Savić.
 
Dodao je da je kamata na dug od 1,2 miliona dinara 800.000 dinara i da poljoprivrednik koji nije mogao da plati 1,2 miliona, svakako neće moći da plati 1,6 milion dinara. 
Osim toga, u dug je, prema njegovim rečima, uračunat i neplaćeni doprinos za zdravstveno osiguranje, iako je poljoprivrednicima koji ga nisu platili bilo ukinuto pravo besplatnog lečenja.
 
Savić je rekao da poljoprivrednici pred početak prolećne setve imaju problem sa poskupljenjem setvenog materijala jer čim dobiju neku povoljnost od države proizvođači semena, đubriva i hemijskih preparata podignu cene.
 
Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je da je Tanasković odbila zahtev poljoprivrednika da zbog nenamernih grešaka prilikom prijavljivanja parcela za subvencije po hetaru u e-agrar budu kažnjeni stavljanjem u "pasivan" status, što znači da im se na nekoliko godina ukida pravo na taj podsticaj.
 
"Tražili smo da nam dozvole 30 dana za ispravljanje grešaka jer svi poljoprivrednici nisu vični i ne snalaze se sa računarom, ali je to odbijeno", rekao je Matković.
 
Dodao je da je do sada za razne greške u prijavljvanju parcela, među kojima je i netačna površina obradivog zemljišta izdato 620 rešenja, a da se 281 poljoprivrednik žalio i da je Tanasković rekla da će se sporni slučajevi rešavati žalbama, a da dodatnog roka za ispravljanje grešaka nema.
Poljoprivrednici su, kako je rekao, tražili, što je jedan od zahteva sa protesta prošle jeseni, da se obezbede krediti sa jedan odsto kamate i da je Tanasković rekla da će ih biti.
 
"Sve je izgledalo kao ping-pong, mi tražimo kredite, Tanasković kaže biće, mi tražimo da se ukine dnevno ograničenje na točenje 400 litara dizele, ona kaže ukinuto je, a ja sam prekjuče odbijen na pumpi kada sam hteo da kupim više da ne bi dolazio nekoliko puta", rekao je Matković.
  • Gerila

    13.02.2024 05:38
    Poljoprivreda
    Pa kad ti hleb vekna bude 100 din. Meso 1500 i ostali proizvodi oda će da vam bude k4iv seljak a ne država .Niste ništa naučili od zapadnog građanina koji podržava svoje poljoprivrednike rečima da ako je njima loše i nama će hrana biti skupa.Ali vi imate vašeg tigra i njegov buđavi parizer pa jedite prase samo možete da sanjate jagnje misaona imenica
  • Liman

    12.02.2024 18:51
    Sad ih teraju da plaćaju penziono, oni ni to neće. U sledećem krugu će da kukaju što su im penzije 12 hiljada.
  • Vesna

    12.02.2024 16:01
    A odvodnjavanje Ništa ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.