Protest u Beogradu zbog policijske brutalnosti nad Romima

Zeleno-levi front organizovao je danas protest ispred Policijske uprave (PU) za Beograd zbog policijske brutalnosti nad Romima u ulici Vuka Vrčevića, koja se dogodila 10. februara.
Protest u Beogradu zbog policijske brutalnosti nad Romima
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
Ispred PU su se okupili predstavnici Pokreta slobodnih građana, Zeleno-levog fronta, predstavnici Roma i drugi građani.
 
Istaknuti su transparenti sa napisom: "Protiv nasilja policije nad Romima" i "Za vladavinu prava i pravde".
 
Portparolka omladine Zeleno levog fronta Anđela Marković rekla je da su se tu okupili da bi pokazali da nasilje koje se dogodilo ima vidljivost.
 
Ona je izjavila da je u Srbiji dosta ljudi trenirano da ignoriše romsku populaciju, kao i da su oni skrajnuti.
"U ovom slučaju smo primetili šta se dogodilo, ovo nije prvi takav slučaj, ali je dobio medijsku pažnju pa smo hteli da ukažemo na sistemski problem koji stoji iza racije", rekla je ona.
 
Kako je kazala, Romi su diskriminisani u svim poljima u Srbiji, te uglavnom rade sezonske poslove, deca se slabo školuju i žive u naseljima lošeg kvaliteta.
 
Društvo Rom: Pokrenut postupak protiv policajaca 
 
Protiv policajaca koji su u subotu uveče prekoračili ovlašćenja u romskom naselju u Ulici Vuka Vrčevića pokrenut je postupak i oni će biti saslušani, rekao je za N1 član Društva Rom Beograd Dragan Stanković.
 
Stanković, koji je danas bio na sastanku sa predstavnicima Policijske uprave Beograd u stanici 29. novembar, rekao je da su policajci s pravom ušli u naselje tražeći nekoga ko je, prema sumnjama, prethodno napao policajca u civilu i udario ga ciglom u glavu.
 
Problem je, dodao je Stanković, što su prekoračili svoja ovlašćenja.
 
"Nisu smeli da tuku decu i njih palicama, imaju povrede, njih pet, šest. Čovek je ležao u krevetu, bolestan, i njega su tukli i zbog toga će odgovarati", rekao je on.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) 11. februara je saopštilo da su pripadnici policije postupali u skladu sa zakonom.
 
U saopštenju je navedeno da je tridesetogodišnji policajac napadnut popodne 10. februara u Bulevaru despota Stefana u toku obavljanja službene dužnosti, kada je uočio tri osobe koje maltretiraju više drugih mlađih osoba.
 
Dodaje se da je policajac primenio svoja ovlašćenja, da je pre primene ovlašćenja pokazao službenu legitimaciju, posle čega su mu tri osobe uputile razne uvrede, a zatim ga je jedna od njih pogodila ciglom u glavu, dok ga je druga udarila pesnicom u glavu.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saopštenju napomenuo da je policija ubrzo identifikovala sve napadače, da se radi o osobama koje su od ranije poznate kao počinioci više krivičnih dela sa elementima nasilja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.