Strani investitori se žalili zbog bolovanja radnika, ministarstvo proverava lekare

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je postupak da se "hitno" organizuju vanredni stručni nadzori i utvrdi koji lekari, češće od drugih, propisuju bolovanja radnicima u fabrikama Leoni, Cumtobel i Imi.
Strani investitori se žalili zbog bolovanja radnika, ministarstvo proverava lekare
Foto: Pixabay
Strani investitori time su, upozoravaju sindikati, zloupotrebili povlašćeni položaj kod srpske vlade u želji da utiču na lekare. Podsećaju da se sumnja na "lažna bolovanja" rešava na drugi način, piše N1.
 
Radnici u Srbiji su češće bolesni, ali ređe od Evropljana odlaze na bolovanja, kaže sindikalni predstavnik iz niškog Doma zdravlja.
"Srbija spada u pet zemalja sa najmanjim brojem odlazaka na bolovanje u Evropi. A imamo najduže radno vreme – i najveći broj radnih dana", navodi laborant iz niškog Doma zdravlja Bojan Cekić, koji je poverenik za jug Srbije granskog sindikata "Nezavisnost".
 
U dokumentu koji je stigao iz Ministarstva zdravlja u niški Dom zdravlja, naglašava se "hitno" i "odmah". Sve se to odnosi na postupke unutrašnje kontrole kvaliteta rada lekara, koji su propisivali bolovanja radnicima stranih kompanija koje su se žalile premijerki Srbije.
To su činile na sastanku na kom je izneta "zabrinjavajuća statistika" o porastu bolovanja u kompanijama Leoni, Imi, Cumtobel. Izvukli su i nazive domova zdravlja koji bolovanja najviše prepisuju, te najčešća imena lekara na doznakama.
 
"Suvereno pravo lekara je da leči i da odluči o tome je li čovek za bolovanje ili nije. Tu naročito poslodavci ne smeju da se mešaju", kaže Cekić.
 
Iz Doma zdravlja nezvanično potvrđuju da je dokument stigao, ali nema zvanične reakcije da li će pokretati postupak unutrašnje kontrole i kako će to uticati na lekare, te da li to predstavlja pritisak na njihov rad.
 
"Ne zaboravimo jednu stvar – problem je u tim kompanijama, jer njihova radna nedelja ne traje pet dana, već šest i sedam. Dolazi do zamora radnika", kaže za N1 Bratislav Ilić iz Sindikata "Sloga".
 
Advokat Vladimir Domazet kaže da je to pritisak tačno određenih kompanija prema lekarima.
 
"To može da znači da, ukoliko to uspe, može doći do povrede prava radnika na bolovanje. Može da dođe do zloupotrebe bolovanja, to je postojalo uvek, ali ima i zakonskih načina da se to utvrdi", navodi on.
 
Domazet podseća da su to prigovori zdravstvenoj ustanovi, ako je komisijsko bolovanje, poslodavac se obraća RFZO, a može da zatraži i veštačenje o svom trošku.
 
"Ali mora da poštuje zakone ove zemlje", kaže advokat.
  • Misljenje

    13.02.2024 15:26
    Jasno svima
    Pa zasto sad AV nudi subvenciju drzave od 5000evra za kupovinu el.auta?
    To je ustvari dodatna subvencija proizvodjacu el.auta, stranoj firmi koju AV dovodi u Srbiju. A istovremeno, sa vecom prodajom el.auta,pokazace se da nema dovoljno baterija za njih i da Rio Tinto mora da pocne sa iskopavanjem i proizvodnjom litijuma u Srbiji, za te baterije, koje inace opet stranci proizvode u Srbiji.
    Pametan je nas gazda, jedino sto se primio da je Srbija njegova imovina, s kojom on moze da radi sta hoce, pa i sa gradjanima Srbije. A nasi gradjani su mentalno ograniceni, neobrazovani, glupi i nesposobni!
  • Ivana

    13.02.2024 13:51
    A ovi bedni beskičmenjaci botovi što lupaju minuse na svaki komentar koji smatra da dostojanstveno zaposlenog čoveka i radnike ne sme da se narušava, nadam se da vas gazde gaze i ucenjuju tako bedne i bez dostojanstva i integriteta.
    Zaslužili ste da radite u pelenama, i da ne smete od stola da se pomeriti robovi bedni.
  • zztop

    13.02.2024 13:21
    Strani investitori u neverici : pa aco reko si nam da su srbi vredni i ne odveć pametni, a oni sad po bolovanjima, šta ćemo sad , najbolje ih vi plaćajte za bolovanja a mi ćemo minimalac za ono što rade i svi zadovoljni ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija