"SMS poruke na ćirilici skuplje"

Potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić upozorio je na sve veće potiskivanje ćirilice i neravnopravan tretman u Srbiji i pozvao nadležne državne organe i operatere mobilne telefonije da što pre nađu način da ćirilicu stave u ravnopravan položaj s latinicom.
Potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić upozorio je na sve veće potiskivanje ćirilice i neravnopravan tretman u Srbiji i pozvao nadležne državne organe i operatere mobilne telefonije da što pre nađu način da ćirilicu stave u ravnopravan položaj s latinicom.

"Kao jedan od najdrastičnijih primera gaženja nacionalnog pisma ističem praksu najmanje dvostruko skupljeg tarifiranja ćiriličnih SMS poruka putem mobilne telefonije u odnosu na poruke pisane na latiničnom pismu", naveo je Krkobabić.

U proseku se u Srbiji za Novu godinu pošalje više od 100 miliona SMS poruka, a u jednu SMS poruku, ukoliko je pišete latinicom bez kvačica, staje oko 160 karaktera (slovnih oznaka, razmaka), dok ukoliko pišete na regularnoj latinici ili na ćirilici može da stane maksimalno 70 karaktera. "To znači da kad nekom želite da čestitate Novu godinu na ćirilici, morate da pošaljete dve ili više SMS poruka, koje bi na latiničnom pismu stale u jednu", naveo je Krkobabić, smatrajući da se na ovaj način diskriminiše matično, nacionalno pismo.

Podsetivši da su Rusija i Bugarska odavno rešile ovaj problem u korist matičnog pisma, Krkobabić je ocenio da je krajnje vreme da se donesu konkretne mere koje će zaustaviti sve dramatičnije odumiranje ćiriličnog pisma.

  • rade

    27.12.2019 11:32
    modernoj kornjaci
    da se objasni modernoj kornjači da ne daje sebi previše za pravo i od informatike i osnovnih informacionih koncepata pravi nuklearnu fiziku ili možda kombinatoriku, numeričku matematičku i sl, i mnogi drugi ljudi znaju tu kratku priču o kodnim skupovima i da malo bolje razmisli kada procita neki tekst. Dakle:
    Za mnogolike narcisoide НОНАМЕ ТИПОВА koji ce se vjerovatno naci uvrijedjeni(jer nisu savršeni narcisi), ПОДРЖАВАМ И ЗАХТЈЕВАМ ЗАШТИТУ ЋИРИЛИЦЕ.
  • Mrgud

    29.12.2011 23:00
    Sve to može da se uredi da se piše ćirilicom samo to u našoj državi nikoga ne interesuje jer tu nemož da se klepi lova. Da im odgovara i da umaju proviziju po karakteru pislai bi mi i kineski ako treba jer "tehnika bi samo tako dozvoljavala". More gluposti nem prodaju pa i ovu. Sve se ože samo je pitanje da li se hoće.
  • Deki

    29.12.2011 17:21
    Kao što reče Noname
    u pitanju je tehnička "poteškoća" (svako ćirilično slovo je barem 2 ili čak 3 bajta, latinični šuškavci su 2 bajta) koja direktno utiče na zaradu preduzeća mobilne telefonije.

    Mogu oni odlučiti da prepolove cenu SMS poruke, ali će latinica i dalje biti povlaštena u odnosu na ćirilicu jer je tako uslovljeno tehničkim karakteristikama svih mobilnih uređaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.