Povodom Dana državnosti: Danas prikaz novog oružja i opreme Vojske Srbije i brojne izložbe

Uoči sutrašnjeg Dana državnosti Srbije, 15. februara, širom zemlje će danas biti otvoren niz izložbi o značajnim događajima i ličnostima iz istorije.
Povodom Dana državnosti: Danas prikaz novog oružja i opreme Vojske Srbije i brojne izložbe
Foto: 021.rs
U Nišu će danas biti prikazano novo naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije.
 
U 10 sati u Državnom arhivu Srbije biće otvorena izložba "Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije", na kojoj će biti prikazano šest ustava - od Sretenjskog 1835. do Parlamentarnog iz 1903. godine.
 
Takođe u Beogradu, u Muzeju savremene umetnosti u 10.30 sati biće otvorena izložba "Nadežda Petrović - Boje života" na kojoj će biti izložena najznačajnija dela te srpske slikarke.
U 11 sati u Narodnom muzeju u Leskovcu biće predstavljena izložba "Odlikovanja i ordenja", a u 11.30 ispred Gradske kuće u Subotici - "Vladarske zadužbine Nemanjića".
 
Izložba "Srbija kroz vreme - 220 godina državnosti" biće otvorena u Domu Vojske u Nišu u 12 sati, a pola sata kasnije, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu izložba "Pomorišac - Vasa Pomorišac".
 
U 13 sati u Istorijskom arhivu u Užicu biće otvorena izložba "Slike života - fotografije Alberta Kana: Priština, Prizren, Lipljan, Gračanica 1913. godine", a u 13.30 sati u Spomen kući Save Šumanovića u Šidu, izložba "Sava Šumanović - Kod kuće za praznik".
Narodni muzej Zaječar predstaviće u 14 sati izložbu "Kako pamtimo vladare?", a Narodni muzej Toplica u Prokuplju u 15 sati izložbu "Ratnici Gvozdenog puka".
 
U Konaku kneginje Ljubice u Beogradu u 17 sati biće predstavljena monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice", dok će u 17.30 sati u Narodnom muzeju u Kraljevu biti otvorena izložba "Femina Balcanica - Žena na Balkanu u antičko doba".
 
U 19 sati, u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu, biće otvorena izložba "Lada - 120 proleća".
 
Povodom praznika, u MTS Dvorani u Beogradu u 12 sati premijerno će biti prikazan dokumentarno-igrani film "Dve Brankove Kozare" u organizaciji Muzeja žrtava genocida.
 
Ministarstvo odbrane najavilo je da će počasna artiljerijska paljba biti u 16 sati na beogradskoj, Petrovaradinskoj i Niškoj tvrđavi, uz defile brodova u Beogradu i Novom Sadu.
 
Novo naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije biće prikazani u 14 sati u okviru Niške tvrđave.
Na kuli Beograd i Sava promenadi biće prikazana izložba "Ćirilica - slava i trajanje" koja će trajati od 14. februara do 14. marta.
 
Dan državnosti Srbije se proslavlja u znak sećanja na taj dan i verski praznik Sretenje 1804. godine, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i na isti datum 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi savremeni Ustav Srbije.
  • Pićuka

    14.02.2024 17:41
    @Temerinac
    Moja svastika je prirodni saveznik moje supruge ali kada su se delile pare od prodate kuće uzela je više. Moja supruga , sirota kao i ti, prihvatila je sva objašnjena. Z@jebi tu filozofiju.
  • Temerinac

    14.02.2024 11:54
    Od oružija nam treba PV odbrana FK3 i S300 što više komada to bolje. I treba nam što više RRB ručnih raketnih bacača protivoklopnih.
    Ostaje još pešadija koju ćemo popuniti nadam se uvođenjem ponovo vojnog roka. Naravno što više jačati domaću proizvodnju oružija i municije, i sem za sebe imati za prodaju na inostrana tržišta jer municija i oružije svima treba.
    Uz objavu neutralnosti, bitno je održavati i diskretni vojni kontakt sa prirodnim saveznicima Rusijom koji su Sloveni kao i mi Srbi, ali i sa Kinom za svaki slučaj. Kad se sve ovo ostvari vojno nam niko ništa neće moći, odnosno neće niko smeti da nas napadne i ostaviće nas na miru i preći na neke druge protivnike.
  • Lee Kana

    14.02.2024 11:22
    Nema nigde izložbe " važećeg" srpskog Ustava - greota, baš bi pogledao.
    Samo naoružanje a nije dan " vojske".
    Ako je predsednik slobodan doći, i ja izlažem unikatan primerak pistol callibar 22. Može pogledati, isprobati, ispaliti metak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija