Centralna banka Kosova: Uredba se primenjuje bez obzira na prelazni period

Centralna banka Kosova saopštila je danas da je Uredba o gotovinskim operacijama na snazi i primenjuje se bez obzira na prelazni period.
Centralna banka Kosova: Uredba se primenjuje bez obzira na prelazni period
Foto: Pixabay
Iz CBK su za Kosovo onlajn kazali da će u okviru prelaznog perioda, u naredna tri meseca, nastojati da olakšaju pripadnicima srpske zajednice finansijsko uključivanje i prilagođavanje s Uredbom o gotovinskim operacijama i transferima, što će podrazumevati, kako navode, olakšavanje otvaranja računa, povećanje broja bankarskih filijala i bankomata na severu Kosova. 
 
"Akcioni Plan predstavlja dodatnu inicijativu CBK-a da olakša efekte Uredbe na zajednicu u što lakšem mogućem načinu finansijsko uključivanje i prilagođavanje sa Uredbom kao što je olakšavanje otvaranja računa, povećanje broja bankarskih kancelarija, bankomata, POS-ova mobilnih i daljinskih itd. Te radnje će se ostvarivati svaki dan i završiti u roku od tri meseca, kao što je na primer, otvaranje filijala banke u svakoj opštini na severu zemlje. Prema tome, ovo je vreme kada će se plan sprovesti kako bi se pružila što veća podrška i mogućnosti za finansijsko uključivanje", navodi CBK. 
Na pitanje šta će biti s penzijama i platama koje stižu iz Srbije za ta tri meseca, iz CBK navode da su najavili svoje "konstruktivno angažovanje", nudeći predlog Narodnoj banci Srbije za olakšavanje mehanizma za prebacivanje sredstava na najefikasniji način iz Srbije na Kosovo, preko bankovnih računa i već poznatih modela. 
 
"Prema tome, zavisi od institucije pošiljaoca (Srbije) prebacivanje sredstava na bankovne račune srpskih državljana Kosova", poručuju iz CBK. 
Prema njihovim rečima, svi građani imaju pristup bankovnim računima i mogu primiti sredstva na svojim računima u evrima. 
 
Građani koji još nemaju račun, navode, mogu ga otvoriti u bilo kojoj banci, u skladu s Uredbom CBK-a o pristupu platnim računima za osnovne usluge. 
 
"Za ugrožene grupe i socijalne šeme nema tarife ni za otvaranje ni za održavanje od 1. januara 2024. godine", napominju iz CBK. 
 
Kako ističu, ukoliko se opcija koju je predložila CBK uzme u obzir i primeni neće biti nikakvih tarifa za građane jer će to biti isti mehanizam za davanje plata i penzija iz budžeta Kosova ili čak iz privatnog sektora. 
 
Na prelazu Jarinje danas je zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, koja je bila namenja za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 
  • Merošina

    14.02.2024 18:31
    "Primenjuje se bez obzira na prelazni period" ?! Ovo je bezobrazluk od izjave ! Kurti samo izgleda razume silu ?
  • Aj

    14.02.2024 14:22
    hm...
    toliko o savetu bezbednosti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.