Oživljavanje Vučićevog pokreta: Pokušaj da se izađe iz politikanstva ili stvaranje "velikog SNS-a"?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u ponedeljak, 13. februara, na svom Instagram profilu da je došlo vreme za osnivanje velikog "pokreta za narod i državu".
Oživljavanje Vučićevog pokreta: Pokušaj da se izađe iz politikanstva ili stvaranje "velikog SNS-a"?
Foto: 021.rs

On je istakao da će taj pokret "imati snagu" da odbrani nacionalne i državne interese Srbije, podseća Euronews Srbija.

Odgovarajući na novinarska pitanja juče u Nišu, posle prikaza naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, Vučić je rekao da će o pokretu pričati više narednih dana, ali je kratko objasnio:  
 
"Mislim da je krajnje i najbolje i pravo vreme za formiranje širokog narodnog pokreta, pred nama nisu laka vremena, moramo da ujedinimo sve snage svih ljudi koji žele dobro Srbiji bez obzira na ne uvek istovetna mišljenja i to je moj pokušaj da pronađemo najbolji odgovor za sve oni koji bi spolja i iznutra da sruše Srbiju".
 
Istoričar dr Aleksandar Raković za Euronews Srbija kaže da je očigledno da je predsednik Vučić pre ove objave dobro ispitao modalitet koji će dovesti do kohezije društva po najvažnijim pitanjima od nacionalnog interesa.
"Ovaj pokret je usmeren prema objedinjavanju svih struktura u društvu, pokušaj da se izađe iz stranačkog politikanstva i nađe kompromis, minimum zajedničkih interesa za sve političke činioce, ali i da se stvori struktura u kojoj će narod biti taj koji odlučuje o najvažnijim nacionalnim pitanjima", kaže Raković.
 
Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost veruje da je stvaranje ovog nadpartijskog, odnosno nadpolitičkog tela i organizacije, koja ne bi okupljala samo stranke, već i društvene činioce uz različitih oblasti, veoma značajno u ovom geopolitičkom trenutku. 
 
"Logično je i apsolutno realno da se oko ove ideje ujedine sve patriotske snage, jer se njen cilj ne odnosi na dnevnopolitička pitanja. Međutim odnos prema ideji i prvim koracima u njenom sprovođenju pokazaće da li su  političke partije spremne da ostave po strani međusobne razmirice i sitnošićardžijske interese. Postoji, valjda, nešto što treba da nas sve okupi, a to je nacionalni interes. Ako tu ne možemo da pronađemo jedinstvo, moramo da vidimo u čemu je problem. Po mom mišljenju, već ta činjenica da neko eventualno ne želi konsenzus formira određeni stav o tome da li i na koji način razmišljaju o nacionalnom interesu", kaže Karanović za Euronews Srbija i dodaje da ne treba ni očekivati apsolutni konsenzus jer neki politički činioci "ne žele ni da razgovaraju" na tu temu.
 
S druge strane, postoje mišljenja da će ovaj pokret poslužiti da se u njega "utope" Branimir Nestorović, Milica Đurđević Stamenkovski i drugi "opozicioni" političari.
 
Komentarišući za N1 najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o osnivanju "velikog pokreta za narod i državu", novinar Slobodan Stupar i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović složili su se da je to "pokrivalica" da se druge teme zataškaju, Stupar je dodao da je to "sve za unutrašnju upotrebu".
 
Vukadinović smatra da je nova najava Vučićevog pokreta "pokrivalica koja se povremeno baca kada treba neke druge stvari da se zataškaju".
 
"Kada se prošli put pokrenula priča o pokretu, o čemu se naveliko pričalo, to je bilo maj i jun prošle godine, kada je trebalo zataškati medijski, ali i politički velike proteste, onda je ta tema nestala sa dnevnog reda. Sada je glavni motiv priča o postizbornoj krizi, krađi izbora, što se baca u neki drugi plan opet novom pričom, koja u suštini nije ništa više od najave neke postizborne koalcije", ocenio je Vukadinović u emisiji "Dan uživo" na televiziji N1.
 
Stupar se složio i dodao da je Vučić pre dva meseca na "vrlo gadan način pokrao izbore i u Srbiji i u Beogradu" i, kako je rekao, pritisnut je dokazima koji su stigli u Evropski parlament gde su i verifikovani.
Vukadinović smatra da je prošla najava stvaranja pokreta otpala, zato što je SPS pružao otpor.
 
"Sada je SPS oslabljen i neće više moći tako da se pita i da se suprotstavlja toj ideji. Ta ideja je zlatni most preko koga tu može još neko da umaršira, a da ne ispadne da ulazi, tome najbliže deluje da su Zavetnici, a plus možda kao glavna premija profesor Branislav Nestorović", istakao je Vukadinović.
 
Međutim, kako je naveo, sa druge strane svestan je i Vučić, ali i Nestorović da bi to na neki način bio kraj tog njihovog "spektakularnog, ali kratkotrajnog leta" tako je prošao i Aleksandar Šapić kada je ušao u SNS.
  • Влајко

    15.02.2024 20:23
    @Meni
    У праву сте,ја се исто залућивао од 2018,али више не! Мој близак пријатељ,учланио се у СНС и енога,процветао од новца. Док ја,у никада горој материјалној ситуацији! Сви гледају новце и корист,ко да више,њему се приклонити!
  • Dragon 32

    15.02.2024 17:58
    @marjan
    Ta organizacija treba da promeni naziv u "Centar za naprednu stabilnost". Gomila "intelektualaca" sa Pink i Happy tv. Jedva čekam da vidim kako će menjati stavove u skladu sa promenom vlasti.
  • Mitke83

    15.02.2024 17:28
    Bla,bla,bla,bla....Isti rac....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija