ProGlas predstavio minimalne uslove za nove izbore: Birački spisak, medijski pluralizam, odgovornost

Potpisnici inicijative ProGlas predstavili su danas "minimalne" uslove za održavanje novih izbora i "izlazak iz duboke političke krize".
ProGlas predstavio minimalne uslove za nove izbore: Birački spisak, medijski pluralizam, odgovornost
Foto: 021.rs

Uslovi, između ostalog, podrazumevaju reviziju i sastavljanje tačnog biračkog spiska i obezbeđivanje medijskog pluralizma prevashodno na Javnom servisu i "neselektivne" pravne i političke odgovornosti za "izborni inženjering" 17. decembra. 

Među uslovima koje su potpisnici Proglasa simbolično predstavili na Dan državnosti Srbije - Sretenje, su i održavanje svih preostalih lokalnih izbora u isto vreme, zatim da u svakom narednom izbornom ciklusu podrška kandidaturi u vidu potpisa građana mora biti javnobeležnički, odnosno sudski overena kao i da nazivi izbornih lista ne smeju sadržati imena onih lica koji nisu kandidati.
 
Kako je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru rekao sudija Miodrag Majić, bez ispunjavanja tih uslova svaki naredni izbori bili bi besmisleni a bilo kakvo formiranje vlasti na različitim nivoima "nelegitimno". 
 
"Dve ključne reči su minimalni uslovi i odgovornost, odgovornost za ovo što se dogodilo 17. decembra. Bez tih ključnih reči nećemo moći da idemo dalje jer će se pre ili kasnije ovakve stvari ponavljati", rekao je Majić. 
Ocenio je da Srbija slavu državnost pozivajući se na Sretenjski ustav iz 1835. godine kao jedan od prvih modernih ustava u Evropi tog vremena kojim je uspostavljena vladavina prava, a da se dva veka kasnije "pitamo imamo li uopšte ustavnost, institucije, poslednje tragove onoga što se zove demokratska država". 
 
"Izbori od 17. decembra, sad je to izvesno jer su potvrdili relevantni domaći i međunarodni posmatrači, pokazali su duboku zarobljenost ovdašnjih institucija a prepoznat je još jedan momenat, pored nečinjenja institucija i aktivna uključenost značajnog dela državnog aparata u izbornim mahinacijama", rekao je Majić. 
 
Profesor Univerziteta u Beogradu Miodrag Jovanović ocenio je da održavanje novih izbora u postojećim uslovima, nema smisla.
 
"Najvažnija promena tiče se revizije i sastavljanja tačnog biračkog spiska, da nezavisna komisija sastavljena od domaćih i međunarodnih eksperata sprovede reviziju spiska u skladu sa preporukama ODIHR i da neodložno pristupi sastavljanju tačnog spiska i obezbeđivanju mehanizama koji garantuju njegov integritet", rekao je Jovanović.  
 
On je dodao da je jedan od zahteva ProGlasa da u svakom narednom izbornom ciklusu podrška kandidaturi u vidu potpisa građana bude javnobeležnički, odnosno sudski overena. 
 
"Ovi konkretni predlozi su posledica dešavanja 17. decembra kad smo doživeli da se na brutalan način falsifikuju potpisi za kandidature pojedinim izbornim listama. Zahtevamo i da u svim izbornim postupcima nazivi lista ne smeju sadržati imena lica koja nisu u statusu kandidata", rekao je Jovanović. 
 
Po njegovim rečima, neophodno je i hitno donošenje mera kako bi se obezbedio "minimum jednakosti" medijske zastupljenosti različitih opcija i izveštavanja o njima, posebno na Javnom servisu. 
 
"Poslednji uslov tiče se uspostavljanja pravovremene i neselektivne odgovornosti za kršenje zakona u prethodnom i narednim izbornim postupcima", dodao je Jovanović.
 
Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović ocenila je da postoji dovoljno dokaza za procesuiranje neregularnosti na izborima 17. decembra. 
 
"80 odsto stvari koje su prijavljivane su lako i jednostavno dokazive i brzo proverljive. Ko je overavao nečije potpise a nisu potpisi tih građana, može se proveriti za jedan dan. Kao građani imamo pravo da zahtevamo da dobijemo odgovore na ta pitanja", kazala je Savović. 
 
Profesorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kazala je da građani ne treba da pristanu na stanje u kom kako je rekla, nema posledica za nečasna ili nezakonita dela. 
 
"Imamo okolnosti da se danas podstiče krađa, takav način razmišljanja otelotvoren je u izrazu 'pa šta' koji čujemo često. Zloupotreba građana zarad interesa jedne grupe, dozvoljena krađa i reč koja nema nikakvu vrednost dovode nas u situaciju da ne smemo da pristanemo na ono što nam se desilo", rekla je bivša rektorka.
Pisac i izdavač Gojko Božović najavio je da će potpisnici ProGlasa u narednim periodu nastojati da "u suženim medijskim okolnostima" prošire glas o uslovima za održavanje novih izbora. 
 
"Razgovaraćemo sa građanima, organizovaćemo tribine, nastojaćemo da dođemo do što šireg kruga ljudi. Organizovaćemo aktivnosti koje će uključivati i proteste", rekao je Božović i najavio za naredne dane "masovnu akciju" kojom će ukazati na kako je rekao, nedostatak medijskog pluralizma u Srbiji.
  • Овај

    15.02.2024 20:16
    Овај
    Проглас је пукао по свим шавовима! Вала и заслужено јер буквално ништа нису понудили!
  • Penzos

    15.02.2024 16:41
    ???
    Prosta logika za kradju republičkih, pokrajinskih i beogradskih izbora! ŠUzmite tri kokošija jaja , staviti u šerpu i kuvati oko pet minuta . Dali će sva jaja biti skuvana ??? Dali za ovo treba velika pamet???
  • Miša

    15.02.2024 16:38
    dajte vi neki program,šta sa Kosovom, NATO paktom, ekonomijom..... Proglas može svako da napiše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.