Advokatica: Dvojica optuženih za ubistvo Ćuruvije tražiće naknadu štete

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, koja je zastupala dvojicu optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, kaže da će njeni klijenti podneti zahtev za naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode.
Advokatica: Dvojica optuženih za ubistvo Ćuruvije tražiće naknadu štete
Foto: 021.rs
Ona je za "Danas" rekla da njeni klijenti Milan Radonjić i Ratko Romić, nekadašnji pripadnici Službe državne bezbednosti, ne planiraju da tuže Srbiju.
 
Ali, kako je navela, svakako će iskorititi svoje pravo iz Zakonika o krivičnom postupku vezano za naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode.
"Smatram da bi bilo ekonomičnije da ministarstvo pravde reši njihov zahtev u mirnom postupku, u skladu sa poslovanjem 'dobrog domaćina' i sa načelom ekonomičnosti, bez dodatnih troškova parničnih i izvršnih postupaka", navela je Dobričanin Nikodinović.
 
Apelacioni sud u Beogradu objavio je 2. februara presudu, donetu skoro deset meseci ranije, po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije - pripadnici Službe državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romića pravosnažno oslobođeni krivice.
Radonjić i Romić ranije dobili Srbiju u Strazburu
 
O predmetu "Radonjić i Romić protiv države Srbije" ranije je odlučivao i Evropski sud za ljudska prava, koji je 4. aprila 2023. godine u presudi zaključio da je u procesu protiv dvojice nekadašnjih visokih službenika Državne bezbednosti, tada prvostepeno osuđenih za ubistvo Slavka Ćuruvije, prekršeno pravo na slobodu i bezbednost Evropske konvencije o ljudskim pravima kao i pravo da sud brzo odluči o zakonitosti pritvora, podseća "Danas".
 
Sud je tada naveo da bi Srbija podnosiocima predstavke trebalo da isplati po 1.000 evra, na ime nematerijalne štete.
 
Kako je navedeno, oni su u istražnom pritvoru proveli gotovo tri i po godine, a žalili su se i na dužinu postupka pred Ustavnim sudom za preispitivanje njihovog pritvora.
 
Oni su devet godina proveli u pritvoru i to od januara 2014. do jula 2017. u zatvorskom pritvoru, nakon čega su prebačeni u kućni pritvor uz meru nošenja nanogice.
 
Milan Radonjić i Ratko Romić konačnu presudu Apelacionog suda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije dočekali su na slobodi.
Kako navode iz Državnog pravobranilaštva, u 2023. godini primljena su 44 predmeta po osnovu neosnovanog lišenja slobode i ti postupci su u toku.
 
Kada su u pitanju iznosi koji su tokom 2023. godine dosuđivani, prosečno se po danu moglo dobiti 5.390,31 dinar.
 
Najmanje dosuđen iznos tokom 2023. godine iznosio je 1.935,48 dinara po danu, dok je najveći dosuđeni iznos bio 25.000 dinara po danu.
 
  • Vlajko

    17.02.2024 11:22
    Ok, al onda...
    Ajde da vidimo ko je odgovoran za lose vodjen slucaj tuzilastva i taj neko da dobije otkaz jer sad njegova nestrucnost kosta narod.

    Naravno, nepristrasnost apelacionog suda se podrazumeva, hahaha...
  • Boško

    16.02.2024 19:42
    Dosta su i čekali
    Da naplate to što su organizovali i učinili.
  • Serafin

    16.02.2024 14:12
    U Titovo doba ,u doba Rankovica i UDBe velike zlocina nad albanskim stanovnistvom na Kosovu i po svetu pa i hrvatsko isto tako ,zlocine koje nikada niko nije odgovarao..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija