"Stefanović podnosi prijave protiv tužiteljke zbog Proglasa, a i on je ranije kritikovao vlast"

Bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije i članica CEPRIS-a Vida Petrović Škero izjavila je da tužiteljka Bojana Savović, prema njenom mišjenju, nije iskoračila van svojih prava.
"Stefanović podnosi prijave protiv tužiteljke zbog Proglasa, a i on je ranije kritikovao vlast"
Foto: Medija centar Beograd
Ona za Danas podseća da se i glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, dok nije napustio Udruženje tužilaca Srbije, često i rado koristio tim pravima.
 
Podsećamo, Stefanović je podneo 11 prijava protiv tužiteljke Bojane Savović, od kojih su četiri podnete Etičkom odboru, a sedam je disciplinskih zbog njenih nastupa u medijima i na tribinama "Proglasa".
Petrović Škero je rekla da se iz broja podnetih prijava, ali i činjenice da su Stefanovićeve reakcije usmerene primarno ka tužiteljki Savović, izvlači zaključak da prijave nisu motivisane profesionalnim razlozima.
 
Osvrćući se na tvrdnju da je Savović svojim nastupima kroz inicijativu "Proglas" povredila načelo nepristrasnosti, Petrović Škero ističe da postoje tri slučaja u kojima nosioci pravosudnih funkcija imaju pravo, ali i obavezu da govore.
"Prvi slučaj je kada se donose ili menjaju zakoni, a pogotovo oni koji utiču na funkcionisanje pravosuđa. Drugi slučaj je kroz akte koje pišu, gde su nosioci pravosudnih funkcija u obavezi da obrazlože svoje odluke. Najzad, sudije i tužioci su uvek dužni da progovore kada dođe do grubog urušavanja demokratskih procedura i principa vladavine prava. Ako oni ne progovore, ko će", pita se Petrović Škero.
 
Navodi da, prema njenom mišljenju, Bojana Savović nije iskoračila van svojih prava.
 
Ona je podsetila da se i Stefanović, dok nije napustio Udruženje tužilaca Srbije, često i rado koristio tim pravima, te da je bio jedan od najaktivnih kritičara određenih poteza vlasti.  
 
Podsetimo, Stefanović je do sredine 2018. godine bio član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije. U toj ulozi bio je jedan od najglasnijih kritičara ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa. Njegovom isključivanju iz UTS-a prethodio je konkurs za izbor tužilaca Višeg tužilaštva na kojem Stefanović nije izabran.
 
Nakon isključenja, on je osnovao Udruženje sudija i tužilaca Srbije. Na sledećem konkursu je izabran u VJT i to glasovima onih članova Državnog veća tužilaca koji su prethodno glasali protiv njegovog izbora. Među njima bili su i tadašnja ministarka pravde Nela Kuburović, republička tužiteljka Zagorka Dolovac, kao i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe.
  • xqt

    19.02.2024 07:23
    Ljigav
    Jasno je da je stefanović plivač svih stilova i da se dobro prodaje kad treba i gde treba.
  • salimana

    19.02.2024 07:16
    bravo
    lepo, normalo, argumentovano objasnjenje. Izdvojio bih samo jednu recenicu:

    "Sudije i tužioci su uvek dužni da progovore kada dođe do grubog urušavanja demokratskih procedura i principa vladavine prava. Ako oni ne progovore, ko će"

    Lupajte minuse botovi, vise od toga ne mozete, Srbija se budi... revolucija na pomolu... ne bojimo se!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.