Stano: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine za sada nije na vidiku

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano je izjavio da u ovom trenutku Evropska unija ne može da najavi novu rundu dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou.
Stano: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine za sada nije na vidiku
Foto: Beta/AP
"Nemamo ništa na osnovu čega bismo mogli da najavimo mogući dijalog na visokom nivou", rekao je on, osvrnuvši se na izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića da očekuje poziv u Brisel ovih dana i da se nada nekom rešenju, povodom odluke Prištine da zabrani korišćenja dinara na Kosovu.
 
Stano je to rekao na molbu da objasni da li izjava Vučića, posle razgovora u Minhenu sa evropskim visokim predstavnikom Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, znači da uskoro može doći do nove runde dijaloga.

Borelov predstavnik za medije je takođe rekao da ne može da govori o tome šta je srpski predsednik imao na umu kada je, posle razgovora s Borelom i Lajčakom, naveo da mu se čini "da EU ili nema, ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini koja na svaki način pokušava etnički da očisti Kosovo od Srba".

Beta je Stana zamolila i da objasni kako Borel i EU gledaju na, od Vučića ukazane, uzastopne jednostrane poteze Kurtija, a posebno najnoviju zabranu upotrebe dinara.
 
On je uzvratio da "nema ništa više da navede osim onoga što je Borel predočio posle susreta sa Kurtijem i Vučićem u Minhenu".
 
Borel je u poruci preko mreže Iks poručio da se "održiva stabilnost i mir u regionu mogu postići samo kroz normalizaciju odnosa Kosova i Srbije".
 
"A put ka tome vodi kroz dijalog uz posredovanje EU", zaključio je evropski visoki predstavnik.
  • Неко тамо

    20.02.2024 23:04
    Дијалог назад у УН и под резолуцијом 1244! Ту грешку сељења свега у Брисел су жути направили а назадњаци убрзали.
  • Sremac

    20.02.2024 11:10
    O kakvom dijalogu ovaj priča, posle jednostranog ukidanja dinara na KiM ?!? Ne da nema dijaloga dok se dinar ne vrati, nego lično EU više ne može da bude posrednik u dijalogu ako ne nateraju Kurtija da vrati dinar !!
    Morate da naterate Kurtija da vrati dinar da bi ostali posrednici u dijalogu jer ste izgubili legitimitet, jednostavno je nema dinara - nema više EU posredovanja, gubite taj status !
    Posle jednostranog ukidanja dinara na koji EU kao posrednik nije reagovala teranjem Kurtija na ispravku, od sada Srbija da nigde ne razgovara o Kosovu osim u SB UN uz prisustvo Kine i Rusije. Dosta više ove prevare !
  • Zare

    20.02.2024 08:12
    Posto je dokazano da sa Albancima nije moguce pregovarati, trba izaci s konkretnim resenjima koji su prihvatljivi Srbiji i zavrsiti to mrcvaljenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.