Predstavnici opozicije idu u Brisel na sastanak sa EK, "međunarodna istraga izbora sve bliža"

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" boraviće tokom naredne nedelje u Briselu gde će od zvaničnika EK tražiti nezavisnu ekspertsku istragu o izborima u Srbiji.
Predstavnici opozicije idu u Brisel na sastanak sa EK, "međunarodna istraga izbora sve bliža"
Foto: 021.rs
Tražiće i pokretanje procesa sličnog "Pribe izveštaju" o sistemskom kršenju vladavine prava u Srbiji, otetim institucijama i zarobljenim medijima, preneo je večeras portal Nova.
 
Kako je za portal rekao poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović, delegacija te koalicije posetiće naredne nedelje i Pariz, gde će u francuskom ministarstvu spoljnih poslova razgovarati sa predstavnicima nacionalne skupštine i senata te zemlje o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji.
"Sada kada je ceo svet video krađu izbora u Srbiji i kada je usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta, glavni fokus naše borbe se prebacuje na izborne uslove pod kojima treba ponoviti izbore. Ovo znači sređivanje izbornog spiska, otvaranje RTS-a i ispunjavanje svih preporuka OEBS/ODHIR-a i CRTA", rekao je Lazović za Novu.
Dodao je da će u tim razgovorima predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" insistirati na stavu da kako je rekao, ova izborna prevara nije neki izolovani slučaj.
 
"Nisu se oni samo sad malo zaigrali, nego godinama sistematski uništavaju naše institucije, zloupotrebljavaju medije i devastiraju društvo", naveo je Lazović.
 
Dodao je da očekuje da će se, pored EP, i parlamenti pojedinih država članica EU oglasiti zbog "krađe izbora u Srbiji".
 
"Ovo je izuzetno značajan uspeh opozicije na međunarodnom nivou, jer se radi o velikoj promeni pristupa autoritarnom režimu Aleksandra Vučića. Ceo svet je video krađu, a proevropska opozicija ima podršku evropskih političkih partija u nameri da zaustavi dalje propadanje demokratije u Srbiji. Međunarodna podrška odbrani demokratije jedan je od tri glavna pravca delovanja opozicije. Obraćanje svim domaćim pravosudnim instancama, kao i akcije i protesti, kako se ne bi dozvolilo da Vučić pobegne od ove teme i ona se zaboravi su druga dva pravca", naveo je Lazović.
 
U Pribe izveštaju grupe nezavisnih eksperata, koju je predvodio Rajnhard Pribe, penzionisani direktor Evropske komisije, je sagledana šira slika situacije u Makedoniji i ponuđene su konkretne preporuke za neophodne demokratske reforme. Evropska komisija, koja ga je naručila i objavila, najavila je da će dalji zemlje u pretpristupnom procesu meriti u odnosu na preporuke.
  • Branko

    21.02.2024 08:26
    Hehe
    Manjina sve čini da bude statistička greška , učiteljice oni su mnogo bolji od nas , učini nešto ...
  • Fuj49

    21.02.2024 07:09
    @ zztop
    Pošto se nije pojavio u novom sakou, tu nešto ne štima. Ili je nervozan ili je nervozan.
  • zztop

    20.02.2024 21:23
    Jel ko gleda RTS , eno ga opet u istom sakou i sa istim pričama smara i ubeđuje ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.