Bivši sudija Vrhovnog suda: Ćuruvijina porodica da tuži državu

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ukazao je da bi porodica ubijenog novinara Slavka Ćuruvije mogla da tuži državu i traži naknadu štete koju su tim ubistvom pretrpeli.
Bivši sudija Vrhovnog suda: Ćuruvijina porodica da tuži državu
Foto: 021.rs
Ivošević u autorskom tekstu za list Danas podsetio da je punomoćnica dvojice opruženih za ubistvo Ćuruvije, bivših pripadnika Službe državne bezbednosti Milana Radonjića i Ratka Romića koje je Apelacioni sud pravosnažno oslobodio, najavila da će u njihovo ime podneti tužbu protiv države radi naknade štete usled "neosnovanog određivanja pritvora".

Kada je reč o porodici Slavka Ćuruvije, Ivošević navodi da, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, kada više lica prouzrokuju istu štetu, svi učesnici moraju da odgovaraju - solidarno.

"S obzirom da su ubice Ćuruvije, zbog oslobađajuće presude ostale neotkrivene, oštećenima preostaje da tužbu za nadoknadu štete podnesu protiv drugog solidarnog dužnika. Ali, pošto Služba državne bezbednosti, kao državni organ, nema vlastiti subjektivitet - tužba mora biti podneta protiv Republike Srbije", dodao je on.

Prema njegovim rečima, tužba bi bila podneta "protiv iste države koju će tužiti i punomoćnica Radonjića i Romića".
 
"Kada država isplati nadoknadu štete (nematerijalne i materijalne), može se, po članu 208 Zakona o obligacionim odnosima, regresirati od onih sa kojima deli solidarnu odštetnu obavezu. A ona dobro zna ko su oni", naveo je bivši sudija Vrhovnog suda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija