Zaštitnik građana pokreće postupak: Ustavni sud da odluči o upotrebi rodno senzitivnog jezika

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je da će pokrenuti postupak ocene ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na upotrebu rodno senzitivnog jezika.
Zakon o rodnoj ravnopravnosti trebalo bi u celosti da stupi na snagu 1. juna, uključujući i deo koji se odnosi na rodno osetljivi jezik.
 
Pašalić je u pisanoj izjavi, povodom 21. februara - Međunarodnog dana maternjeg jezika, naveo da je u Srbiji pored srpskog jezika u službenoj upotrebi 12 jezika nacionalnih manjina u 42 lokalne samouprave, a da 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima.
Naveo je da bez obzira na to da li je neko pripadnik većinskog naroda ili nacionalne manjine, treba da ima pravo da koristi svoj maternji jezik u javnim prilikama, da se obrazuje i informiše, kao i da stvara i neguje kulturu na svom jeziku.
Zaštitnik građana ocenio je da je država sa svojim zakonskim normativima u oblasti zaštite maternjeg jezika i pisma umnogome iznad evropskog standarda, ali da je isto tako važna kontinuirana saradnja sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji na unapređenju postojećih prava, kao i u iznalaženju modela nastave za poboljšanje nivoa znanja srpskog jezika dece pripadnika nacionalnih manjina.
  • 021

    26.02.2024 22:12
    Možda neki filolog...
    ...treba da bude konsultovan, a ne napamet da o tome odlučuje pravnik?
  • Komšija

    22.02.2024 09:09
    @Radojka

    Jel ima neka narodna poslovica o osbama koje treba da čuvaju jariće a umesto toga komentarišu jezik?
  • istinu reče

    21.02.2024 22:15
    Trenerka
    Moreplovka
    Lekarka
    Magistarka
    Vozačica
    Borkinja/borica
    Govornica
    ....
    idemooooo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.