"Istina" ne podržava Pravilnik o postupanju u slučaju nasilja

Povodom izmena u Pravilniku o postupanju u slučaju nasilja, stranka Istina smatra da je preventivno delovanje ključno, ali se postavlja pitanje šta je to ispravno preventivno delovanje.
"Istina" ne podržava Pravilnik o postupanju u slučaju nasilja
Foto: 021.rs

Kako se navodi u saopštenju, iako je pravilnik predstavljen kao rešenje za borbu protiv ovog velikog problema u društvu, on nije adekvatno osmišljen i ne stiče seo utisak da će doneti stvarne promene u suzbijanju vršnjačkog nasilja u školama.

Predsednica stranke Istina, Ivana Vujasin, ocenjuje da Pravilnik deluje kao "birokratsko presipanje iz šupljeg u prazno koje se više bavi time kako da se u slučaju tragedije škole opravdaju pred medijima, nego funkcionalnim rešenjima za sprečavanje takve tragedije".

"Cela strategija je pogrešna i pisanje brojnih različitih pravilnika, osnivanje podtimova već postojećih timova i umnožavanje sednica na kojima će se raspravljati o incidentu koji se desi je gubljenje vremena. Školama se mora vratiti pedagoška dimenzija u radu sa decom, a ne da imaju samo protokolarno-administrativnu ulogu", smatra Vujasin.

On kaže da je potrebno da strategija borbe protiv nasilja kod maloletnika uključi i psihološko testiranje, terapiju i monitorovanje za one koji pokažu znake agresivnog ponašanja i da se deca koja ne pokažu znake rehabilitacije ne vraćaju u sistem redovne nastave, već da pohađaju posebne školske ustanove.

Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja usklađen sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovavanja i vaspitanja u primeni je od danas.

Šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju pri Ministarstvu prosvete Snežana Vuković izjavila je ranije da je pravilnik sveobuhvatan i da sadrži preventivne mere što do sada nije bio slučaj.

"Tim za zaštitu od nasilja sada ima mnogo veća ovlašćenja. Ima mogućnost udaljavanja učenika iz neposredno obavezno vaspitnog rada, što ne znači udaljavanje iz škole, ali u vremenu najmanje od pet dana do 20 dana koliko traje vaspitno - disciplinski postupak", rekla je Vuković.

Kako je navela, postupanje u kriznim situacijma važan je deo novog Pravilnika.

Šta tačno sve podrazumeva novi Pravilnik o postupanju u slučaju nasilja pročitajte OVDE.

  • Popay

    23.02.2024 07:36
    Kada u skolama vise ne bude razlike, kada se deca ne budu delila po tome ko ima kakve statusne simbole vratice se i mir u skole. Sta ce deci u nizim razredima osnovne skole telefoni od 1000 e?
  • Larisa

    22.02.2024 21:18
    Pa tako je. Stalno se rešavaju posledice, a šta je sa uzrocima?
  • Da li neko cuje?

    22.02.2024 19:30
    Sve je jasno.
    Ne gubimo veru da ima pametnih koji mogu videti sta se desava da je problem u uzrocima uzasa posledice su samo kraj svega loseg.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.