Radnik Ziđina poginuo na radu, kompanija i njen direktor za propuste dobili minimalne novčane kazne

Godinu i po dana nakon smrti radnika Ziđina Saša Jovanjika, sud je potvrdio presudu kojom su kompanija i njen tadašnji direktor kažnjeni minimalnim novčanim kaznama, piše CINS.
Radnik Ziđina poginuo na radu, kompanija i njen direktor za propuste dobili minimalne novčane kazne
Foto: Pixabay
Ziđin je prethodno osuđen od strane Prekršajnog suda u Zaječaru zbog toga što nije imao potrebnu dokumentaciju kojom bi regulisao bezbednost radnika. Kompanija je kažnjena sa 1,6 miliona dinara, a njen tadašnji generalni direktor Đen Siming sa 80 hiljada dinara, podseća CINS.
 
U pitanju su minimalne novčane kazne, a sud se na njih odlučio jer Ziđin kao i Siming do sada nisu prekršajno kažnjavani u oblasti bezbednosti na radu, pa je to uzeto kao olakšavajuća okolnost.
Kako se u presudi navodi, sud smatra da će i ovako izrečena kazna postići svrhu i da ubuduće neće praviti slične prekršaje.
 
Kako je ranije za CINS objasnio Mario Reljanović, naučni saradnik sa Instituta za uporedno pravo koji se bavi radnim pravom, kazne koje su predviđene za ove propuste nisu primerene a u praksi se često izriču niže od propisanog minimuma.
"Čak i kad bi se izrekle u punoj meri, ne verujem da bi imale preventivnu funkciju jer su to i dalje mali i simbolični iznosi za velike kompanije koje tom očiglednom radnom eksploatacijom, koja je nezakonita mnogo više dobiju, nego što će da izgube", kaže Reljanović.
 
Radnik Ziđina Saša Jovanjika je poginuo prilikom navođenja krana tokom priprema pred rušenje, kada je Topionica praktično pretvorena u gradilište. Tada se deo čelične konstrukcije otkačio i čelik težak nekoliko tona udario je trojicu radnika, od kojih Jovanjiku u glavu i grudi. Hitna pomoć je mogla samo da konstatuje njegovu smrt.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.