Epidemija malih boginja proglašena u Beogradu

U Beogradu je proglašena epidemija malih boginja, potvrđeno je RTS-u u Gradskom zavodu za javno zdravlje.
Epidemija malih boginja proglašena u Beogradu
Foto: Pexels
Od 6. februara, kada je prijavljen prvi slučaj malih boginja do danas potvrđeno je 11 slučajeva malih boginja u Beogradu.
 
Epidemiolozi i lekari navode da je najveći broj zaraženih ili nevakcinisan ili nepoznatog vakcinalnog statusa.
Vakcinu protiv malih boginja, MMR vakcinu, dobijaju deca uzrasta 12-15 meseci i pred polazak u školu.
 
U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta.
Međutim, upozoravaju da je potrebno da se 95 odsto dece vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet i sprečilo pojavljivanje novih slučajeva.
 
Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, a komplikacije koje izaziva češće su kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.
 
Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog te komlikacije.
  • Ksenija

    24.02.2024 16:24
    Neće da se vakcinišu jer su pogrešno informisani iz raznih sajtova, foruma, društvenih mrežama,to je produkt antivakcinalnih lobista.
  • .

    22.02.2024 15:09
    Eto kada ljudi nece da vakcinisu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija