MUP o navodima migranata da su maltretirani: Nema dokaza da je do toga došlo u Srbiji

MUP Srbije je saopštio da njihove patrole nisu bile prisusutne uz granicu, u blizini sela Lojana, u Severnoj Makedoniji, kada je migrante, po njihovim navodima, srpska policija maltretirala.
MUP o navodima migranata da su maltretirani: Nema dokaza da je do toga došlo u Srbiji
Foto: 021.rs
"U vezi sa spornim događajima nema potvrde da su se desili na teritoriji Srbije", dodao je MUP Srbije.
 
Navode i da je MUP reagovao "povodom snimaka koji su objavljeni u pojedinim medijima u vezi sa postupanjem prema iregularnim migrantima" na tom području.
MUP tvrdi da je Uprava granične policije dobila zahtev od kolega iz Severne Makedonije da se izjasne u vezi sa dva događaja u selu Lojane na teritoriji Severne Makedonije.
 
Preneo je da se zahtev odnosi na to što u tom selu "zatečene dve grupe iregularnih migranata, koji su tvrdili da su ih srpski policajci navodno tukli, da su puštali službene pse na njih koji su ih izujedali".
MUP Srbije dodaje i da su, po zahtevu, migranti tvrdili i da su ih srpski policajci skinuli u donji veš i primorali da se pešice vrate u Severnu Makedoniju.
 
U saopštenju piše da je srpska policija, odmah po prijemu zahteva izvršila provere u Regionalnom centru granične policije prema Severnoj Makedoniji.
 
"Utvrdila je da u to vreme na navedenom području nije ni bilo naših policijskih patrola", navepo je MUP Srbije.
 
Naglasio je da Uprava granične policije u obavljanju poslova nadzora državne granice ne koristi službene pse niti ih uopšte poseduje u okviru organizacione jedinice.
 
MUP Srbije je saopštio i da je, "u vezi sa ovim navodnim događajima, Uprava granične policije zatražila dodatne informacije od organa Severne Makedonije".
 
Od 13. januara 2023. nadzor državne granice između Srbije i Severne Makedonije pripadnici Uprave granične policije vrše uz pomoć policije Austrije i Mađarske, a u okviru memoranduma o trilateralnoj saradnji.
 
MUP Srbije je istakao da pripadnici austrijske i mađarske policije do sada nisu prijavili nijedan incident, niti zloupotrebe od strane srpske granične policije.
 
"Srbija, od početka migrantske krize radi na suzbijanju iregularnih migracija, uz apsolutno poštovanje ljudskih prava, što je i prepoznato od strane međunarodne zajednice", dodaje se.
 
Britanski list Gardijan objavio je na svom sajtu snimak grupe muškaraca u donjem vešu, kako po hladnoći u koloni i po mraku idu putem. Prema pisanju Gardijana, u pitanju su migranti kojima je srpska policija skinula garderobu i naterala ih nazad u Severnu Makedoniju.
  • Marko

    23.02.2024 07:04
    Ni govora o tome
    Nisu maltretirani naravno, ovde se samo Srbi maltretiraju, svi ostali imaju veca prava od Srba u rodjenoj drzavi.
  • /

    22.02.2024 22:26
    /
    pa doktori nece da napisu lekarski izvestaj kada cuju da je neko dosao premlacen iz policije ili ga policija dovede kada pretera.

    tako da dokazi stvarno ne postoje kako za domace tako i za migrante
  • Banderaš

    22.02.2024 21:37
    Srpska policija maltretira srpske gradjane,ucenjuje,bije,diluje i ubija.
    Srpska policija je ubila srpskog predsednika(Stambolic) i bacila ga u rupu sa krecom, srpska policija je ubila premijera(Djindjic),Curuviju,Dadu Vujasinovic,Otimali su Miskovica,Babovica, a da ne maltretiraju neke jadnike koji su dosli iz zemalja 5-6000km daleko u potrazi za hlebom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija