Apelacioni sud: Dokazi u predmetu 'Jovanjica 1' ostaju

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je da je preinačio prvostepeno rešenje i da ključni dokazi u predmetu "Jovanjica 1" nisu pribavljeni na nezakoniti način i da ostaju u tom predmetu.
Apelacioni sud: Dokazi u predmetu 'Jovanjica 1' ostaju
Foto: 021.rs
Među tim dokazima je i 660 kilograma kanabisa.
 
Sud je u saopštenju naveo da nalazi da dokaz u vidu zapisnika o pretresanju stana i drugih prostorija od 18. novembra 2019. godine nije pribavljen povredom osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom ili međunarodnim pravom.
Sud je dodao da time što se u zapisniku o pretresanju nije formalno konstatovalo zašto se pretresanju pristupa bez prethodne predaje naredbe i bez prethodnog poziva za predaju lica ili stvari i pouke o pravu branilaca, sa kojom je okrivljeni Predrag Koluvija, vlasnik imanja, bio upoznat, "ne krši se neko od osnovnih ljudskih prava okrivljenog, niti se radi o takvoj nezakonitosti da dokaz treba izdvojiti iz spisa".
"Iako se time radi o propustu koji bi imao karakter relativno bitne povrede odredaba krivičnog postupka, po nalaženju Apelacionog suda, ne radi se o propustu koji utiče na ocenu ispunjenosti uslova za pribavljanje dokaza, propisanih zakonom. Naime, navedeni nedostaci otklonjeni su ispitivanjem svedoka, policijskih službenika, koji su u svojim iskazima naveli da je vreme pretresa prostorija usmeno saopšteno jednom braniocu i odgovornom licu", navodi se u saopštenju.
 
Apelacioni sud dodaje da je, imajući to u vidu, prvostepeni sud "pogrešno našao da su dokazi nezakoniti po načinu pribavljanja", iz čega je proizišla i nepravilna odluka u prvostepenom rešenju da se iz spisa predmeta izdvoje potvrda o privremeno oduzetim predmetima, izveštaji o forenzičkom pregledu lica mesta i zapisnici o veštačenju.
 
Sudsko veće donelo je ranije odluku da iz dokaznog materijala bude izdvojeno oko 660 kilograma kanabisa pronađenog na imanju "Jovanjica" 18. novembra 2019. godine, zbog ocene da policija do njih nije došla u skladu sa propisima, a Apelacioni sud je tu odluku preinačio nakon žalbe Tužilaštva za organizovani kriminal.
  • Gradjanin

    24.02.2024 05:48
    Jadsn je taj i svaki Sud u kome rade i odlučuju korimpirane sudije i gde nema primene zakona, zastite ljudi, nego izivljavanja Sudija i pravljenja neprava od fih nestrucnih korumpiranih likova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija