Ko će u fotelju novog ministra policije: "U igri" su tri imena

Jedan od ključnih resora koji Srpska napredna stranka čvrsto želi da drži u svojim rukama je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).
Ko će u fotelju novog ministra policije: "U igri" su tri imena
Foto: 021.rs
Među policajcima se već govori o tome ko su kandidati za ministarsku fotelju, prenosi Nova.rs.
 
Svi su mišljenja da to zavisi samo od jednog čoveka, a jedno ime je pravo iznenađenje na spisku potencijalnih ministara i reč je o istaknutom funkcioneru SNS, Vladimiru Orliću.
Ministarstva sile, vojska i policija su čvrsto u "zagrljaju" naprednjaka, tako da će najverovatnije tako i ostati, mada od tri potencijalna kandidata koji se pominju jedan nije iz te stranke, ali je iz vladajuće koalicije.
 
U pitanju je Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije (SPS) koji je već bio na toj funkciji i ostao je među policajcima u dobroj uspomeni, za razliku od svojih naslednika‚ Nebojše Stefanovića, Aleksandra Vulina i Bratislava Gašića.
"Dačić je znao sa policajcima, verovatno zato što je i sam sin policajca. On se nije mešao u stvari u koje nije trebalo da se meša i tokom njegovog mandata postojao je i pravi direktor policije (Milorad Veljović) koji zapravo, po Zakonu o policiji, i treba da bude glavni operativac ministarstva. Posle njega su došli Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić i policija je doživela sunovrat. Politizacija je najveći problem, a tu su i loša kadrovska politika, što je opet povezano sa politizacijom jer se biraju podobni a ne stručni, kao i kriminalizacija", kaže sagovornik portala Nova.rs, koji je želeo da ostane anoniman.
 
Druga varijanta je, prenosi Nova, da ostane sadašnji ministar, Bratislav Gašić. On se već dokazao kao lojalan vojnik partije i bio je na čelu oba ministarstva, i Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova. Gašić je bio i direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) iz koje je i prevukao dosta kadrova u MUP, što je izazvalo ogorčenje policajaca.
 
Ipak, pitanje je da li će Aleksandar Vučić, koji neformalno odlučuje o svemu, pa i o ministru policije, dopustiti da bilo ko, pa i njegov najbliži saradnik, u svojim rukama ima toliku moć. Gašićev položaj otežava i loše iskustvo Aleksandra Vučića sa bivšim ministrom policije, Nebojšom Stefanovićem.
 
Stefanović je, makar po reakciji tabloida i javnom prepucavanju sa bivšom državnom sekretarkom MUP Dijanom Hrkalović, u jednom trenutku došao u sukob sa Vučićem. To loše Vučićevo iskustvo sa jednim od najbližih saradnika može se odraziti i na potencijalni odlazak ili ostanak Bratislava Gašića na mestu ministra policije.
 
Treće ime koje se pominje, i to vrlo ozbiljno, je Vladimir Orlić i to je možda najveće iznenađenje.
 
Ovaj visoki funkcioner SNS-a, "proslavio se" kao predsednik Skupštine po svom vođenju sednica gde se ponašao kao "bič opozicije". Tokom vođenja sednica Skupštine bilo je mnogo neprimerenih, ciničnih i ponižavajućih komentara na račun opozicije. Orlić je tom prilikom nedvosmisleno stavio do znanja da je i on "vojnik partije" i da neće ni glumiti neutralnost, prenosi Nova.
 
I dalje bez direktora policije
 
Ono što mnoge policajce muči više od toga ko će im biti ministar je to što je policija ušla u treću godinu bez, najvažnijeg funkcionera - direktora policije.
Odlaskom Vladimira Rebića, poslednjeg direktora policije koji nije bio u v.d. statusu, ova funkcija je ostala upražnjena. Rebić se sa odmora nikada nije vratio u policiju, već je otišao u penziju.
 
Mesto direktora policije svakako bi trebalo da upotpuni čovek iz policije, koji shvata i razume sistem iznutra i koji bi bio spona između ministra i policajaca, dodaje se u tekstu portala Nova.rs.
  • Fuj49

    24.02.2024 17:09
    Nikakav izbor
    Kad nema dobrih, Dačić je najprihvatljiviji. Neka izaberu i crnog đavola, samo nikako orlića. Antipatičniji i nevaspitaniji je čak i od njegovog gazde. Neverovatno, ali istinito.
  • Oki

    24.02.2024 16:27
    100%
    Doći će neki strukovni ćata pošto taka većina vlada a sve znaju iz knjige a sa terena ništa..........i normalno član
  • Antun Čupak

    24.02.2024 13:18
    Eto Vam ekskluzive:Šta bi bilo kad bi bilo,mašala!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.