U Beogradu održan Marš solidarnosti sa Ukrajinom

Povodom druge godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu u centru Beograda danas je održan Marš solidarnosti sa Ukrajinom.
U Beogradu održan Marš solidarnosti sa Ukrajinom
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Nakon okupljanja u Pionirskom parku učesnici marša su u povorci išli do Trga republike gde su intonirane himne Ukrajine i Srbije i minutom ćutanja odata počast stradalima u ratu.
 
Učesnici su nosili zastave Ukrajine i EU i transparente s porukom "Stop zlu, stop ratu" i drugim porukama mira.
Pored građana i predstavnika ukrajinske zajednice, u Maršu solidarnosti sa Ukrajinom učestvovali su i predstavnici diplomatskog kora među kojima ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žofre, ambasadorka Švedske Anika Ben David, ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson, predstavnici Ambasade SAD.
 
Među učenicima su bili i predstavnici opozicionih stranaka: predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta, kao i nekadašnji premijer Zoran Živković.
Druga godišnjica početka ruske invazije na Ukrajinu u Beogradu je obeležena i izložbom "Solidarnost sa Ukrajinom" i panel-diskusijom "O ratu iz perspektive Ukrajinaca" u EU info centru.
 
 
Ruski i ukrajinski antiratni aktivisti u Srbiji su od početka rata u Ukrajini organizovali niz protesta protiv ruske invazije, poslednji put nakon vesti o nedavnoj smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru, kada se stotine građana okupilo ispred Ambasade Rusije u Beogradu.
 
Pored skupova podrške Ukrajini, Srbija je jedna od retkih zemalja u kojima su od početka invazije održavani i skupovi podrške Rusiji koje su organizovale ultradesničarske grupe. Za večeras je pod sloganom "Nema predaje" najavljen skup u organizaciji "Narodnih patrola" kod spomenika caru Nikolaju II u centru Beograda.
 
Srbija se pridružila rezolucijama UN kojima se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu, ali vlasti Srbije odbijaju da uvedu sankcije Rusiji.
  • Vera

    27.02.2024 09:48
    solidarnost
    A kada će marš solidarnosti za Palestince i njihovu pobijenu decu! Ovih dana je verovatno potučen svaki svetski rekord u ubijanju decu, otkako je sveta i veka! To izgleda niko ne smatra dovoljnim povodom da organizuje protest - gde su naši brorci za ljudska prava, za živote?
  • KLF

    25.02.2024 12:35
    @Mikica

    Ma da, tad je Putin bio samo Jeljcinov šef FSB-a, skroz nebitan lik.
  • Mikica

    25.02.2024 08:22
    @Bot i moler
    Mi smo verovali Putinu i Šojguu 1999. g. da će nas podržati, pa smo ga ispušili. Ukrajinci se bar bore za svoju teritoriju protiv okupatora i imaju pouzdanije saveznike.
    ----
    Путин и Шојгу 1999-те? Имаш тај интернет, немој да се бламираш, види ко је тада био председник Русије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.