Dačić: Protestna nota Hrvatskoj zbog izjave ministra spoljnih poslova

Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom, kako je saopšteno, neprihvatljive izjave hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlić-Radmana.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osudio je izjavu hrvatskog ministra.
 
"U Hrvatskoj se sistematski godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. Samo jedan od takvih primera je izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Grlić Radmana, kojom napada Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića", naveo je Dačić.
Grlić Radman je ranije izjavio da Vučić mora da odluči na kojoj će stolici sedeti, aludirajući na njegove pokušaje da zadrži dobre odnose i sa Rusijom i sa Evropskom unijom.
 
"Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali maligni uticaji Rusije na Zapadnom Balkanu neće biti dopušten", izjavio je Grlić Radman.
Dačić je rekao da "niko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, da deli lekcije i brutalno se meša u unutrašnje stvari Srbije".
 
"Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku, koja je u interesu isključivo naših građana i našeg naroda. Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti. Hrvatski ministar nije naučio lekcije iz istorije, pa zaboravlja, ili bi želeo da se zaboravi, da je Hrvatska bila najverniji trabant Austrougarske i nacističke Nemačke, sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, koja se borila čak i posle Hitlerovog samoubistva, sve do 15. maja, šest dana posle kapitulacije Nemačke", rekao je Dačić.
 
"Bili su kao trabanti veći nacisti od nacista. Mi smo sluge samo Srbije i naših građana", izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagramu da se hrvatski ministar spoljnjih poslova "ne samo brutalno meša u unutrašnje stvari Srbije, već po običaju laže i vređa srpski narod i preti građanima Srbije".
  • Valter

    25.02.2024 21:27
    X
    Lakse je odbraniti teoriju da je zemlja ravna ploca nego da je Srbija ruski trabant..to je sramota i pokusavati da pobijes cinjenicu..
  • andrija

    25.02.2024 15:36
    A ne mislis...
    @Plaćač poreza
    25.02.2024 • 14:52
    Dačić i Vučić stavljaju Srbiju na pogrešnu stranu istorije, na stranu daleke Azijske diktature umesto na stranu Evropske civilizacije i najboljeg ekonomskog, političkog, privrednog projekta u istoriji EU. Mi kao narod konačno treba jasno da kažemo da ne podržavamo politiku i vlast ovog dvojca koji 30 godina vodi Srbiju u izolaciju, propast i nestanak. Mi kao narod Srbije ne podržavamo Rusiju ni Putina i Srbija je deo Evrope i na toj pravoj strani i treba da bude sa svim ostalim Evropskim zemljama. Ne ovom nakaradnom režimu.

    da su Hrvati Nemci Bugari Madjari... pod diktaturom...primer ko im bira i pravi korekciju spoljne i unutrasnje politike i ekonomije...ako ne slusa dobija Americke packe... tako je i sa Ruskim kolonijama... razlika je u finesama... Mi samo zivimo na strateskoj geopolitickoj tacki u Evropi... bez obzira koje nacije vere bio... ako si smetnja Amerima/Rusima ima da budes ili pobednik ili gubitnik...treceg nema.
    Primer Avganistana i njihove borbe...njih nije ni Dzingis Kan osvojio... i sad nema tamo neko pametno sta da radi nego da se prepucava oko kupusa kola ... skretanje paznje tako to se radi u politici...
  • /

    25.02.2024 15:02
    /
    pa sad, brani ga neko ko peva miljacku i cita sa puskica engleski po vuku.

    pa vi sad vi'te ko je ozbiljna drzava. rs bi se isto ponasala.

    ni kosovo ne bi palo na takav nizak nivo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.