Eksplozije plinskih boca sve češće u Srbiji: Stručnjak objašnjava zašto

Žena u Paraćinu poginula je nakon eksplozije plinske boce u njenom stanu. Od siline eksplozije ceo sprat i deo zgrade su uništeni.
Eksplozije plinskih boca sve češće u Srbiji: Stručnjak objašnjava zašto
Foto: Pixabay
Ovakve nesreće, nažalost nisu retke u Srbiji. Profesor Vladimir Cvetković sa Fakulteta bezbednosti za N1 kaže da je uzrok ovakvih nesreća najčešće nizak nivo bezbednosne kulture građana.
 
Građani, kaže Cvetković, najčešće nisu dovoljni edukovani kako se pravilno koriste plinske boce, pa su i uzroci nezgoda nepravilno korišćenje uređaja i nepropisno održavanje.
Pored toga, zbog nedostatka novca građani često kupuju polovne ili neispravne plinske boce koje nisu atestirane i ne odnose ih u ovlašćenje punionice, već tu uslugu koriste na pumpama.
 
Cvetković objašnjava da gume koje vode od plinskih boca do potrošača, ali i ventili moraju da se menjaju na svake dve godine, a same plinske boce posle 10 godina moraju se ponovo atestirati.
Građani, zaključuje profesor, zato što nemaju novac koriste polovne boce, ne provere njihovu ispravnost i često vrše punjenje na neovlašćenim punionicama.
 
Na pitanje da li boca puca sama od sebe i da li može postojati neki signal upozorenja, Cvetković ističe da su plinske boce tako konstrusiane da imaju sigurnosni ventil i da se samo u retkim situacijama dogode eksplozije. A ako dođe do kvara, postoji sigurnosni ventil koji ispušta gas da bi se smanjio pritisak.
 
Međutim, ako vršite punjenja na pumpama, često dolazi do tečne faze gde se gas preliva u sam potrošač i dolazi do eksplozije, upozorava.
 
On dodaje da se plinske boce moraju držati dva metra od potrošača, da je neophodno da postoji odgovarajući prostor za čuvanje, a u propan butan se dodaju i specijalni mirisi da bi građani osetili miris kao znak upozorenja kada curi gas. Ali ako se punjenje vrši na pumpama, ne postoji taj dodatak da osete miris.
 
Kada dođe do curenja u najkraćem vremenskom periodu potrebno je otvoriti sve prozore i vrata, a ventil na boci zatvoriti.
Važno je da kad se oseti miris i provetri prostorija, da se ne uključuju bilo kakvi električni uređaji ili prekidači jer mala varnica može dovesti do eksplozije.
 
Ako se plinska boca zapalila, najbolje je prebaciti preko nje protivpožarno ćebe i tako je ugasiti, a ako građani nisu hrabri ili stručni za to, dovoljno je da otvore sve prozore i vrata, da ne uključuju električne uređaje i ako mogu da iznesu bocu. Ako se i to plaše da učine, najbolje je da napuste stan i da obaveste vatrogasnu jedinicu.
  • Gojko

    27.02.2024 05:43
    Hm
    Bla,bla,bla...boce Ako ispustaju gas,mogu da se samo zapale,a kasnije u pozaru da eksplodiraju.Opasnije su skoro prazne I Ako je ventil neispravan.Onda povuku plamen u bocu...Na ratistima hiljade Boca izbusene metcima ,nisu eksplodirale.
  • Steva

    26.02.2024 06:47
    oj srrbijo med šljivama
    Građani, zaključuje profesor, zato što nemaju novac koriste polovne boce, ne provere njihovu ispravnost i često vrše punjenje na neovlašćenim punionicama.

    Manite nas te priče,gosp.Cvetkoviću, građani imaju novac,te nemaju novc,nego bolje recite da građani ne žele da budu opljčkani od firme koja proizvodi i distribuira gas.Naime mi satariji pamtimo da u vreme Jugoslavije potrošač nije imao potrebu da kontroliše i da atestira plinske boce nego je taj posao obavljala firma koja ja bila za to zadužena.Ja sam u ono vreme za zamenu boce platio 700 dinara i 50 dinara ako nemam čep a sve ostalo je bila briga firme a sada me samo gas košta 2000 din pa plus 1500 din atestiranje boce i pljačkanju nikad kraja.
  • Toza

    26.02.2024 06:28
    Plinska boca
    Treba zabraniti korišćenje plinskih boca u stambenim zgradama zbog moguće eksplozije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.