Nakon protestne note Srbije zbog "Vučića trabanta Rusije": Hrvatska odbacila optužbe da se meša

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova odbacilo je optužbe Srbije da se meša u njene unutrašnje stvari.
Nakon protestne note Srbije zbog "Vučića trabanta Rusije": Hrvatska odbacila optužbe da se meša
Foto: 021.rs
U saopštenju za javnost povodom protestne note Srbije ministarstvo je utvrdilo da je ministar Gordan Grlić Radman samo "konstatovao činjenicu" o neusklađenosti srpske politike sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU u odnosu na rusku agresiju na Ukrajinu.
 
Hrvatsko ministarstvo smatra da izjave iz Srbije ponovo pokazuju "svesno i sistemsko negiranje činjenica o naravi događaja u Ukrajini odnosno stvarni stav Srbije prema tome".
"Evropska porodica ima svoje vrednosti, koje uključuju i poštovanje međunarodnog poretka. Taj međunarodni poredak narušen je ruskom agresijom na suverenu i nezavisnu Ukrajinu", navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Hina.
 
Zbog toga hrvatsko minstarstvo još jednom poziva Srbiju da "što pre prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU-a i tako se zaista svrsta na pravu stranu istorije".
"Kao što smo već isticali, ne može se biti kandidatkinjom za članstvo u EU-u i koristiti sve dobrobiti toga, a pritom neprincipijelno i proračunato izbegavati osudu ruske agresije i politike EU-a vezano uz to", dodaje se u saopštenju.
 
Povod za protestnu notu Srbije bila je izjava hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana za N1 televiziju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi dvostruku politiku i da je "ruski trabant ili satelit". 
  • Adam

    26.02.2024 10:51
    Trabant
    U ime ovog igrokaza puštam si pesmu Blue trabant od Atheista :-) Samo neka je veselo, a za stanje u državi, lako ćemo...
  • Boki

    26.02.2024 10:27
    Ki
    Sramota , kakva nota ima li pametniji tema za razgovor. I drugi su to izjavljivali pa nema note.
  • V5

    26.02.2024 08:07
    Sve u centar
    Hrvatska se ne meša, samo govori istinu koja nije prijatna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.