Pajtić: Konsultacije stranaka kod predsednika Srbije su pravo, a ne ustavna obaveza

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić izjavio je da konsultacije sa predsednikom Srbije pre njegovog određivanja mandatara za sastav nove vlade, "nisu ustavna obaveza, već pravo".
Pajtić: Konsultacije stranaka kod predsednika Srbije su pravo, a ne ustavna obaveza
Foto: 021.rs
Pajtić, koji je i bivši predsednik Demokratske stranke (DS), rekao je za list Danas, povodom ranije izjave predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića da je odziv na konsultacije ustavna obaveza stranaka, da to nije tačno.
 
"To je slična mantra kao ona da je glasanje na izborima 'ustavna obaveza građana', a apsolutno nije obaveza, nego je pravo. Izjave, kao što je ova, namerno udaljavaju građane Srbije od svesti o tome šta je demokratska i pravna država", kaže Pajtić.
On je naveo da je jasno da je to "providan pokušaj zabašurivanja izborne krađe SNS i da izbori nisu imali ni minimalnu dozu legaliteta i legitimiteta".
 
"Naravno da opozicija nema nikakvu obavezu da ide na kanabe kod čoveka koji je uzurpirao vlast uvodeći krađu i kupovinu glasova, medijski monopol i 'uvoz birača' kao političku praksu u ovo i inače politički i civilizacijski devastirano društvo", ocenio je Pajtić.
Poslanik Demokratske stranke (DS) Filip Tatalović je kazao da je Dačićeva briga za poštovanje Ustava "dirljiva", ali da bi voleo da lider socijalista pokaže u kojem članu tako nešto piše.
 
"Dok traži tu nepostojeću odredbu predlažem da obrati pažnju na član 52 Ustava koji propisuje slobodne izbore, a čija povreda mu uopšte ne smeta, iako je bila delimično i na račun njegove partije. Kad bude bio na kosultacijama kod Vučića mogao bi da mu pročita i član 112 koji reguliše nadležnosti predsednika Republike. Predsednik je očigledno zaboravio šta su mu nadležnosti, pa kad već želi da se bavi poštovanjem Ustava gospodin Dačić bi mogao da ga podseti", rekao je Tatalović.
 
Poslanik i lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović je istakao da konsultacije predstavljaju ustavnu obavezu predsednika da razgovara sa svima koji su zastupljeni u Narodnoj skupštini, ali da ne postoji obaveza opozicije da se tom pozivu odazove.
 
"Ne postoji ni ustavna, ni politička obaveza ostalih da se tom pozivu odazovu, naročito ukoliko on dolazi od strane onih koji su oteli suverenitet građanima kroz izborne krađe i manipulacije. Jedina obaveza koja u tom trenutku nastaje jeste obaveza otpora i nepristajanja na takvo stanje", zaključio je Grbović.
  • milicica

    26.02.2024 23:15
    ko kako hoce
    Nisam upoznata da li je ustavna obaveza ili pravo ali nije ni opozicja i vidi se iz prilozenog. Prva dvojica jeste pravo a treci obaveza. Mene zanima kad je Pajtic postao profeso pre ili posle predsednikovanja, samo pitam
  • ns

    26.02.2024 15:21
    Opozicija ako ikada misli da osvoji vlast mora se distancirati od stare vlasti ili niko mladji od 30, 35 god nece glasati za njih.

    Narod nije zaboravio zute!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija